El comitè organitzador del Congrés Internacional Dolia ex Hispania presenta el programa definitiu del congrés i obre les inscripcions per a participar-hi com a oient.
Ha arribat el moment de dedicar als dolia hispànics una primera síntesi, en el marc de cadascuna de les seves províncies, destinada a recopilar una documentació que fins al moment es trobava dispersa o era inèdita, així com integrar els resultats de la investigació arqueològica recent.
El congrés internacional sobre els dolia a la Hispania romana es celebrarà a Tarragona els dies 7, 8 i 9 de setembre de 2022.
Per això, l’equip de recerca en Alimentació, economia i comerç al món antic (Aecma) organitza, per al proper setembre de 2022, el Congrés Internacional Dolia ex Hispania, amb l’objectiu d’oferir al món de la recerca un balanç que vingui a impulsar estudis posteriors i creï un espai de discussió i col·laboració entre especialistes.
El volum de propostes rebudes i la bona valoració que en va fer el Comitè Científic del congrés ha superat les expectatives inicials del Comitè Organitzador, que ha decidit celebrar el congrés en tres dies (en comptes dels dos previstos en un primer moment).
Presentació:
Vers les noves exigències d’un Imperi romà en expansió, des del s. I dC, es produí una transferència progressiva de la producció entre Itàlia i les seves províncies. En aquest context, la península Ibèrica i el sud de la Gàl·lia ocuparen un lloc primordial en l’abastiment del centre imperial, fins ben entrat el segle III. Més enllà de la fertilitat de les seves terres i d’un clima favorable per als cultius mediterranis, aquestes províncies, dotades d’extenses franges litorals i de vies fluvials navegables, oferien noves oportunitats comercials per a cobrir les necessitats de la resta de l’imperi, establint així produccions a gran escala, entre les quals el vi i l’oli constituïen els productes més emblemàtics.
Llegeix tota la descripció a la 1a circular del congrés.
El programa del Congrés Internacional Dolia ex Hispania inclou prop de 40 comunicacions, amb la participació d’un centenar d’investigadors i investigadores de 43 universitats, centres de recerca i entitats d’Espanya, França, Portugal, Alemanya, Itàlia, Romania i Marroc.
L’ICAC editarà una publicació, a la col·lecció TRAMA, amb una selecció de les ponències i comunicacions presentades, després de passar un procés de revisió per parells.
Inauguraran l’acte el director de l’ICAC, Josep Maria Palet, i l’investigador de l’ICAC Ramon Járrega, organitzador del congrés.
El congrés començarà, dimecres 7 de setembre, amb una conferència inaugural a càrrec de la Dra. Charlotte Carrato (Mosaïques Archéologie); i acabarà, divendres 9, amb una conferència de clausura a càrrec de la Dra. Yolanda Peña (UNED).
Les sessions s’organitzen en quatre seccions: província Tarraconensis, província Lusitania, província Baetica i vària. Podeu consultar aquí el programa definitiu del congrés.
Les sessions presencials tindran lloc a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona (carrer major, 14).
Oberta la inscripció!
Amb el programa definitiu, queda oberta la inscripció per a participar en el congrés com a oient. S’ha establert una quota general de 30 €, amb opció a una quota reduïda de 15 € per a estudiants, i una quota gratuïta per assistir a les sessions en línia.
Per a formalitzar la inscripció cal omplir la butlleta d’inscripció i seguir les indicacions per al registre.
Amb el finançament de:
Amb la col·laboració de: