Donem vida al bestiar romà a través de la recerca multidisciplinària. Primer pas: reconstrucció de cranis.
Recordeu l’article “What Happened in That Pit? An Archaeozoological and GIS Approach to Study an Accumulation of Animal Carcasses at the Roman Villa of Vilauba (Catalonia)”, de Lídia Colominas i l’equip del Museu de Banyoles, publicat a la revista Animals el juliol de 2021? En dit article els investigadors van descobrir per què hi havia 14 cadàvers de bestiar desarticulats en una fossa de la vil·la de Vilauba. Ara, volen saber com era aquest bestiar en vida, quan pasturava a la vil·la.
Per aconseguir-ho, les restauradores Maria Molinas i Anna Montemayor, d’Àbac SL, van acudir la setmana passada a l’ICAC per dur a terme la reconstrucció dels dos cranis millor conservats. Aquesta reconstrucció permetrà fer un model 3D i començar a donar vida al bestiar romà de Vilauba.
Aquest és el primer pas d’una investigació complexa i multidisciplinària que també implicarà anàlisis d’ADN antic per conèixer el color i el sexe del pelatge, entre altres característiques fenotípiques, d’aquestes 14 peces de bestiar. Aquesta recerca innovadora permetrà mirar per primera vegada als ulls del bestiar romà.
Més notícies aviat, a https://giap.icac.cat!
Seguiu les novetats del grup GIAP a @GIAP_ICAC.
La Dra. Lídia Colominas és investigadora Ramón y Cajal (Ministerio de Ciencia e Innovación) al GIAP de l’ICAC. Aquesta recerca es realitza en el marc del projecte ‘Dinàmica del poblament rural, arquitectura, economia i paisatge de les vil·les a l’àrea del Pla de l’Estany – Garrotxa entre els segles II-I aC. i els segles VI-VII dC’, un projecte quadriennal de recerca (Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya) en matèria d’arqueologia i paleontologia. IP: Joaquim Tremoleda (MAC Empúries) i J. Frigola.