El projecte arqueològic de Guissona (UAB-ICAC) ha participat en l’exposició “Toquem Fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat”, que s’ha estrenat aquesta setmana al Museu del Disseny (Barcelona).
Dues de les 420 peces que conformen l’exposició provenen de les excavacions de Guissona, que es van dur a terme des de la UAB i l’ICAC en el marc del projecte de recerca La Ciutat romana de Iesso (Guissona). L’urbanisme i l’articulació dels espais públics i privats. (Projecte Quadriennal. Generalitat de Catalunya. CLT009/18/00099), dirigit per Josep Guitart (UAB-ICAC) i Núria Romaní (UAB-ICAC).
Aquestes dues peces que es poden veure a l’exposició són una galleda i un bol apareguts al pou de l’edifici fora muralla de la ciutat romana de Iesso (veure notícia).
El Parc arqueològic de Guissona ha cedit 2 peces per a l’exposició i la investigadora Esther Rodrigo (UAB) ha contribuït en un dels apartats del catàleg.
El conjunt de peces exposades reflexiona sobre l’ús d’objectes de fusta al llarg del temps que han significat un punt d’inflexió en la vida humana, fins arribar al segle XXI. En les darreres dècades, després d’una etapa de substitució de la fusta per altres materials en diversos terrenys, s’està recuperant i es potencia el disseny i l’arquitectura en fusta com a eina clau per a poder mantenir la qualitat de vida del planeta, i aturar la crisi mediambiental actual.
L’exposició forma part del programa de la conferència anual de l’European Forest Institute, que ha designat Barcelona Capital Europea del Bosc 2022.
Notícies relacionades:
“Els pous romans de Guissona poden aportar nova llum a la vida del passat”, ICAC, 2 de desembre de 2021.