El passat dijous, 16 de juny, es va presentar el Pla Director de València «la Vella» al Museu de Prehistòria de València.
L’acte va comptar amb la presència de la directora del Museu de Prehistòria de València, MUPREVA, Maria Jesús de Pedro, que va obrir l’acte amb unes paraules de benvinguda. La presentació va estar moderada pel periodista Julio Monreal.
Els primers a intervenir van ser els directors científics del projecte: Josep Maria Macias (ICAC) i Albert Ribera. Macias va assenyalar la importància d’aquest jaciment en la historiografia valenciana d’època antiga i, també, el seu potencial com a recurs turístic, educatiu i territorial. Per la seva banda, Ribera va posar en context la situació actual dels treballs arqueològics al jaciment; des de les investigacions prèvies que s’hi havien fet, fins les noves intervencions dutes a terme amb l’ICAC a partir de 2016.
La ciutat visigoda de València «la Vella» i el seu projecte museogràfic capitalitzarà l’oferta cultural del municipi i té la voluntat de ser un projecte educatiu a llarg termini.
Van intervenir també els arquitectes del projecte per donar a conèixer totes les etapes dels treballs que es faran a València «la Vella», amb especial èmfasi en el desenvolupament urbanístic i els diferents nivells de protecció. Aquestes etapes estan pensades per anar en consonància amb l’avenç de les excavacions i la recerca. La prioritat és ara la consolidació i restauració de les estructures més rellevants del jaciment. El conjunt d’intervencions tenen per objectiu fer que el recinte sigui plenament visitable alhora que es puguin mantenir els treballs arqueològics.
En base a les investigacions dels últims anys s’ha desenvolupat un Pla Director que busca establir línies de treball en diferents nivells interrelacionats: científic, museogràfic, educatiu, arquitectònic i urbanístic, etc.
El Pla director del jaciment de València «la Vella» marca les directrius científiques i museogràfiques que permetran posar en valor el jaciment. El gran repte de futur és la investigació dels edificis que composen la ciutat visigoda, en gran part localitzats però encara pendents d’una interpretació històrica. Una tasca complexa que, en un futur, permetrà consolidar la zona como un gran Parc Arqueològic que apropi al conjunt de la ciutadania aquest immens tresor monumental i històric que és València «la Vella».
El Pla Director del jaciment contempla intervencions de caràcter urgent, necessari, recomanable i complementàries. Les intervencions urgents prioritzen la supervivència de les principals edificacions del jaciment i la continuïtat dels treballs de recerca i excavació, en base a la seva importància científica. Les intervencions necessàries venen marcades per la voluntat d’ampliar i difondre el coneixement estratègic que s’ha assolit amb la recerca feta fins al moment i les troballes localitzades, en base al seu interès científic, l’accessibilitat i la integració en el conjunt arqueològic i el paisatge.
L’alcalde de Riba-roja de Túria (València), Robert Raga, fou l’encarregat de tancar l’acte. En la seva intervenció, va destacar que la finalitat principal del Pla és posar en valor del jaciment i donar-lo a conèixer a tota la comunitat:
… la importància de posar en valor aquest jaciment en què s’ha desenvolupat una important recerca científica, i obrir-ho a la ciutadania per a la difusió d’aquesta gran ciutat d’època visigoda, que tingué una gran rellevància en la història de València.
El jaciment de València «la Vella»
València «la Vella» fou una ciutat visigoda fortificada de nova creació, construïda la segona meitat del segle VI i que compta amb 5 ha de superfície. La seva muralla constitueix avui dia l’element més rellevant del jaciment, però amaga molts altres elements i edificis monumentals que s’han evidenciat, gràcies al projecte de recerca i difusió impulsat per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).
València «la Vella» és una fundació ex novo que destaca per unes muralles que voregen un turó fluvial de 20/40 m d’alçada i que es troben reforçades per nombroses torres.
El jaciment es troba al municipi de Riba-roja de Túria, a uns 16 km de la ciutat de València. És un enclavament enmurallat situado a dalt de tot d’un turó en una ubicació espectacular, sobre el riu Túria, a uns 2 km del Palau de Pla de Nadal i dins del Parc Natural del riu Turia. Compta amb l’avantatge, a més, que es troba a 10 minuts caminant d’una parada del metro de València i al bell mig de la tercera àrea metropolitana de l’Estat espanyol.
Desde 2016, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria hi promou un projecte de recerca arqueològica i de conservació i difusió patrimonial desenvolupat per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (sota la direcció de l’investigador de l’ICAC Josep M. Macias) i que compta també amb el suport de la Diputació de València i de l’Àrea de Cultura de la Generalitat Valenciana.
També des de 2016, els estius s’hi duu a terme l’escola d’arqueologia, sota la direcció de Josep M. Macias, Miquel Rosselló i Alejandro Lara, i la coordinació d’Albert Ribera. Aquest estiu s’hi celebrarà el V Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda, del 25 de juliol al 12 d’agost de 2022, amb la participació d’una desena d’estudiants de diverses universitats, personal tècnic i investigadors i investigadores de l’ICAC.
Des de 2016, es pot consultar una col·lecció d’onze models 3D del jaciment de València «la Vella» a la plataforma Sketchfab:
Notícies relacionades
«Riba-roja de Túria presenta el Plan Director de València “la Vella”», Levante, el mercantil valenciano, 17 de juny de 2022.
«Riba-roja de Túria presenta el Plan Director de València “la Vella”», web de Turisme i Patrimoni de Riba-roja de Túria, 17 de juny de 2022.
«Nova edició del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda a València “la Vella”», ICAC, 5 de maig de 2022.
«València «la Vella»: una ciutat visigoda desconeguda al costat de la línia del metro», ICAC, 28 de febrer de 2022.