El mes de febrer es commemora l’11F, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, amb l’objectiu de fer més visibles i posar en valor el treball de les dones investigadores a tot el món i fomentar les vocacions científiques en les nenes.
L’11-F se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència des del 2016, després de la seva proclamació per l’Assemblea General de les Nacions Unides. L’objectiu d’aquest dia és reconèixer el paper clau que juguen les dones a la Ciència i la Tecnologia, fer més visible el seu treball i crear referents femenins per a la infància que puguin contribuir a l’elecció d’aquestes carreres professionals per part de les nenes.
L’ICAC es suma per cinquè any consecutiu a aquesta celebració i, amb la iniciativa del Comitè d’Igualtat, participa en diverses activitats.
Segueix-nos a xarxes amb les etiquetes #DonaiCiència #WomeninScience #11F #IgualtatICAC #CERCAgender #Lesnostresreferents.
Reivindiquem el paper de les dones en la ciència
El Comitè d’Igualtat de l’ICAC organitza una xerrada en línia per a conèixer la trajectòria i motivacions de la Prof. Soultana Valamoti (Universitat Aristotèlica de Tessalònica), un referent en l’estudi de l’arqueobotànica i les tècniques de recuperació de restes biològiques sobre el terreny. És també una persona molt activa en temes d’igualtat de gènere i assetjament sexual, com a representant de l’Escola d’Història i Arqueologia al comitè d’igualtat de la Facultat de Filosofia de la Univ. Aristotèlica de Tessalònica.
Amb la xerrada “The story of a golden bracelet: a personal view on the fine juggling act of being a working woman in academia”, La Dra. Valamoti ens parlarà de les múltiples dificultats que encaren les dones investigadores, així com de la importància de les accions de sensibilització i visibilització.
La xerrada tindrà lloc el divendres 10 de febrer, a les 13 h.
Les nostres referents
A partir del 10 de febrer i durant diversos dies llançarem una campanya de sensibilització a xarxes per fer visible algunes de les nostres referents en arqueologia. De la mà de diversos investigadors i investigadores de l’ICAC, hem preparat unes píndoles en vídeo amb què coneixerem el treball de dones que destaquen o han destacat per les seves contribucions en l’àmbit de l’arqueologia i que considerem les nostres referents.
Som #100tífiques!
Per cinquè any consecutiu, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) organitzen una nova edició de la iniciativa 100tífiques en motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i fent possible que centres escolars d’arreu del país tinguin l’oportunitat de connectar i conèixer investigadores i tecnòlogues de l’entorn de l’empresa, centres de recerca i universitats a Catalunya i el món.
La investigadora postdoctoral Beatriu de Pinós Marta Mateu Sagués, de l’equip d’Arqueologia Protohistòrica, farà una xerrada a l’Escola Vedruna de Berga, el dia 10 de febrer.
El dia 10 de febrer 561 #100tífiques visitaran 496 escoles per explicar a nens i nenes que en el futur poden arribar a ser el que vulguin. La Maria Bouabdellah i en David Its Me, del programa Ràndom del canal X3, us presenten aquí el projecte #100tífiques, que coorganitzen l’FCRI i el BIST amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.
L’organització de les activitats per a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència (11F) és una iniciativa del Comitè d’Igualtat de l’ICAC, en el marc del desenvolupament de les accions del Pla d’Igualtat de l’ICAC i l’estratègia HRS4R del centre.
Notícies relacionades:
«Políticas LGTBI en el ámbito académico”, Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQA+», ICAC, 21 de juny de 2022.
«”Buscando yernos, casando hijas: el matrimonio en la Atenas antigua”, amb Elena Duce», ICAC, 12 de març de 2022.
«L’ICAC participa en la commemoració de l’11F, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència», ICAC, 8 de febrer de 2022.
«El proyecto ArqueólogAs: una visión histórica sobre la desigualdad de género en la profesión arqueològica», ICAC, 9 de març de 2022.
«Els orígens de la desigualtat de gènere en l’arqueologia (8M 2022)», ICAC, 3 de març de 2022.
«Aturem la violència envers les dones en l’àmbit acadèmic i la recerca!», ICAC, 23 de novembre de 2021.
«Bibliografia infantil sobre dones científiques i aventureres», ICAC, 29 de juliol de 2021.
«L’ICAC ja disposa del seu propi protocol de prevenció i actuació contra la violència i l’assetjament en el treball, per raó de sexe, gènere o diversitat», ICAC, 12 de juliol de 2021.
«8M, Dia Internacional de les Dones», ICAC, 8 de març de 2021.
«25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona», ICAC, 19 de novembre de 2019.
«El documental “La ruta olvidada” introdueix la perspectiva de gènere en la interpretació del patrimoni», ICAC, 24 d’octubre de 2019.
«Dia internacional de la dona», ICAC, 6 de març de 2019.
«Celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència», ICAC, 5 de febrer de 2019.
«Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, a l’ICAC», ICAC, 5 de febrer de 2018.