Amb motiu de la seva incorporació com a nova administradora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), vam tenir l’oportunitat de parlar amb Maria Gradillas sobre la seva trajectòria professional i els seus plans per a l’Institut.
Maria Gradillas és doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universidad Complutense de Madrid. Té una llarga experiència en gerència i en gestió pressupostària i comptable. Destaca la seva bona aptitud per al treball en equip, el seu dinamisme i la capacitat d’adaptació a entorns diversos.
Recentment, ha estat al càrrec de la gestió i administració del projecte CarNet, un think tank relacionat amb la mobilitat urbana i el transport amb seu a Barcelona i que es desenvolupa dins la Fundació de la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC.
Destaca també el seu pas per la Fundació Nexe, una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida dels infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies, i per l’Associació Aspanias Barcelona, que dona suport a persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorns de desenvolupament i els seus familiars.
En quins àmbits has desplegat la teva carrera professional?
Gradillas: Vinc del món de la cooperació internacional, on vaig treballar uns dotze o quinze anys. Després, em vaig dedicar al desenvolupament social i territorial, vivint a Madrid durant quinze anys i després treballant en el desenvolupament territorial a Salamanca, en zones rurals. Els últims dotze anys he estat treballant a Barcelona en el món de la gestió de fundacions, sempre en l’àmbit social, que és on em sento més còmoda i connectada amb els meus valors.
Què et va cridar l’atenció de l’ICAC i què et va motivar a fer el canvi?
Per a mi, la confiança i la transparència són fonamentals en qualsevol tasca de gestió.
Gradillas: El que m’ha cridat l’atenció de l’ICAC és especialment la relació amb el món de les restes arqueològiques i el patrimoni. Tot i que el meu àmbit és més la gestió, considero molt important estar en sintonia amb l’objectiu i la finalitat de les organitzacions en les quals treballo. M’agrada que l’entitat tingui una missió clara i uns valors amb què em pugui identificar. En el cas de l’ICAC, l’arqueologia i el patrimoni cultural són temes que m’apassionen.
He estat molts anys treballant fora de Catalunya i, quan he estat a Barcelona, he estat més relacionada amb l’àmbit de la discapacitat intel·lectual. Tot i això, estic familiaritzada amb la gestió d’organitzacions similars a l’ICAC i confio en poder adaptar-me ràpidament.
En els primers dies que portes a l’ICAC, quina és la teva primera valoració?
Gradillas: Estic molt impressionada amb l’equip de treball de l’ICAC. Sou un equip de professionals ben formats i molt motivats. Aquesta motivació és clau per aconseguir bons resultats i estic contenta de poder treballar amb vosaltres.
Quins són els principis bàsics en què et vols centrar com a administradora de l’ICAC?
Gradillas: Per a mi, la confiança i la transparència són fonamentals en qualsevol tasca de gestió. Crec que aquests dos aspectes haurien de ser els pilars de qualsevol organització. La confiança en la professionalitat de cadascú i en el treball ben fet és essencial. A més, considero que és important que tot estigui clar i que tots tinguin la confiança per preguntar i entendre millor qualsevol aspecte de la tasca.
Tens alguna acció prevista a curt termini?
Gradillas: En aquests primers dies, el meu objectiu és aprendre. Aprendre de l’administrador sortint de l’ICAC, en Jordi Peiret, que és un gran professional amb molts anys d’experiència. La seva tasca ha estat excel·lent i sé que serà un repte posar-me al seu nivell. Per això, en aquests primers temps, em centraré en aprendre del seu coneixement i experiència.
Com definiries el teu estil de gestió?
Gradillas: El meu estil de gestió és molt horitzontal. Sempre he treballat en equip i m’he recolzat en els meus col·legues. Crec que treballar de manera compartida i fomentar el treball en equip és clau per aconseguir els millors resultats. Un sol individu no pot fer-ho tot.
L’entrevista va finalitzar amb la confirmació que la Maria Gradillas s’incorpora oficialment a l’ICAC el dia 1 de juliol. Deixa el càrrec Jordi Peiret, després de més de vint anys de servei públic i administrador de l’ICAC des dels inicis del centre.
Estem expectants per veure com Gradillas desenvoluparà la seva tasca com a nova administradora de l’institut i com aportarà la seva experiència en la gestió d’organitzacions socials al món de l’arqueologia i el patrimoni cultural. Benvinguda!
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, i està especialitzat en la recerca i formació avançada en arqueologia clàssica. Som CERCA!