Alexandra Livarda (investigadora Ramón y Cajal al grup GIAP de l’ICAC-CERCA) és una de les editores de la nova col·lecció de llibres “Elements in the Archaeology of Food“, publicada per la prestigiosa editorial Cambridge University Press.
El primer volum de la col·lecció es titula Food in Ancient China i ofereix una visió general dels aliments i les maneres de menjar a l’Antiga Xina, des de l’homo sapiens fins als seus inicis històrics: la fundació de la dinastia Zhou (a l’inici del primer mil·lenni a.n.e.).
Accés gratuït per un període de temps limitat!
L’editorial ofereix la descàrrega gratuïta del llibre fins el 18 de desembre!
Segons informa la mateixa editorial, Food in Ancient China, editat per Katheryn C. Twiss (Stony Brook University, NY) i Alexandra Livarda (ICAC-CERCA), “ofereix una visió general dels aliments i les maneres de menjar a l’Antiga Xina, des de l’homo sapiens fins als seus inicis històrics: la fundació de la dinastia Zhou (a l’inici del primer mil·lenni a.n.e.). Mentre les fonts documentals proporcionen informació sobre els aliments i la dieta durant els períodes històrics de la Xina, les dades arqueològiques són la font principal per estudiar el passat més antic i reconstruir què menjaven les persones, com ho feien i amb qui.
Aquest primer volum introdueix les plantes i els animals que van caracteritzar la dieta i la cuina en l’antiguitat, així com les persones van crear estils de vida localitzats i trets unificadors a tota l’Antiga Xina. Les maneres de menjar –com es cultiven, preparen i consumeixen els aliments– van ser centrals en el desenvolupament de realitats socials, econòmiques i polítiques diferents, ja que van donar forma a les pràctiques ritualitzades i funeràries, diferenciar grups ètnics, consolidar llaços comunitaris i aprofundir o alleujar les desigualtats socials.
Jaffe, Y. (2023). Food in Ancient China. Elements in the Archaeology of Food, 1. Cambridge: Cambridge University Press, 2023. ISSN 2754-2971 (en línia), ISSN 2754-2963 (imprès). https://doi.org/10.1017/9781009408370
Els 50 volums de la col·lecció “Elements in the Archaeology of Food” mostraran la vitalitat i la diversitat intel·lectual de la recerca arqueològica del segle XXI sobre l’alimentació.
La nova col·lecció sobre arqueologia de l’alimentació no només il·lumina les tàctiques polítiques en l’antiguitat, les seves xarxes socials, les estratègies de gestió de riscos i els plaers del luxe, sinó que també s’ocupa de la gestió del patrimoni modern, la salut i les estratègies de conservació mediambiental. Cada volum ofereix una mostra concisa però completa del seu tema, adequada per a arqueòlegs professionals, però també redactada amb un estil accessible per a estudiants, acadèmics en camps diferents a l’arqueologia i altres professionals interessats en l’alimentació del passat.
Els lectors descobriran la rellevància de l’arqueologia de l’alimentació en temes com el patrimoni cultural, la conservació mediambiental o la salut pública, mentre exploren temes que van des de la medicina dietètica fins a la globalització, passant per la simbologia de la carn de caça; àrees des d’Austràlia fins a l’Àfrica subsahariana i la Xina; i aliments des de mol·luscs fins a espècies i cérvols. (Cambridge University Press)
Alexandra Livarda és investigadora Ramón y Cajal al grup de recerca GIAP de l’ICAC-CERCA. Convocatòria RYC-2017-22105 finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, l’Agència Estatal d’Investigació (10.13039/501100011033) i el programa El FSE invierte en tu futuro.