Prop de 200 persones van assistir, el passat 4 de març, a la reapertura dels jardins i de la capella de Santa Tecla la Vella, de la Catedral de Tarragona. L’acte va començar al Centre Tarraconense El Seminari, amb una sala d’actes plena de gom a gom.
El director del Museu Diocesà de Tarragona i investigador adscrit a l’ICAC, Andreu Muñoz Melgar, va exposar el recorregut històric d’aquest espai, antic cementiri de la ciutat de Tarragona que, després de diferents usos, es va convertir en espai de reserves per a peces lapidàries a partir dels anys 60 del segle XX i, encara més, a partir de l’activació del Pla Director de Catedrals als anys 90.
El procés de recuperació d’aquest espai va començar amb la catalogació del material lapidari que, fins ara, es trobava als jardins i a l’interior de la capella. Aquestes peces han estat traslladades als jardins del Seminari i a la Casa dels Concilis. Per altra banda, també s’ha creat un relat museístic a partir de diferents panells i un audiovisual que explica la història d’aquest espai i l’evolució del món de la mort en la cultura cristiana.
Muñoz va emmarcar aquest nou espai en el conjunt del Museu Diocesà de Tarragona i va destacar la «tasca importantíssima de catalogació i documentació dels seus predecessors en el càrrec». Així, va afirmar que ara l’objectiu és «reordenar el relat museístic del Museu» i reubicar-lo «a l’edifici de la Casa dels Canonges, un espai de 4.000 metres quadrats que ja estava destinat a ser el futur Museu Diocesà».
Una recuperació fruit de la complicitat entre institucions
La recuperació d’aquest espai com a nou espai obert a la ciutat ha estat possible gràcies a la implicació de les diferents institucions del territori. En aquest sentit, des dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lurdes Malgrat va voler «felicitar el Museu Diocesà per tota la feinada que fan amb aquesta visió de preservació i de posar en valor el patrimoni, facilitant l’accés a la cultura per a totes les persones».
Per altra banda, Juanjo Garcia, vicepresident segon de la Diputació de Tarragona i diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà, va recordar que «una de les prioritats de la Diputació és la conservació del patrimoni de la nostra demarcació, i participar en projectes com aquest és un goig».
L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que va agrair la «vehemència transformadora de la direcció del Museu Diocesà, que provoca que passin moltes coses». Ricomà va assegurar que «com a ciutadà de Tarragona, és un dia molt emocionant perquè aquest espai tan important es recupera i s’obre al conjunt de la ciutadania».
L’ICAC forma part també d’aquest procés de renovació del Museu Diocesà de Tarragona, a través de noves actuacions arqueològiques a la Catedral de Tarragona i amb un treballs que inclouen l’adequació museogràfica del conjunt monumental. La intervenció correspon a la tercera fase d’un projecte de recerca que va començar el 2005 i que s’emmarca en la convocatòria de projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i s’articula actualment a partir dels objectius traçats en el Pla estratègic del Museu Diocesà de Tarragona (més informació).
Un espai obert a la ciutat
Durant tot el mes de març, la capella de Santa Tecla la Vella restarà oberta, cada dia, de les 10.00 a les 13.00 h, per tal de poder ser visitada de manera gratuïta. Per altra banda, des del Museu Diocesà de Tarragona es proposa l’opció de fer visites concertades per a grups escolars, també gratuïtament. Per a poder-ho fer, cal contactar a través del correu museu.diocesa@arqtgn.cat.
A més, el Museu Diocesà de Tarragona ha organitzat un cicle de conferències i un concert que es duran a terme durant el mes de març, amb entrada lliure.
-
El dijous dia 9, a les 19.00 h, el Dr. Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Diocesà i investigador adscrit de l’ICAC, oferirà la conferència «Reflexions entorn del futur dels Museus Diocesans de Tarragona».
-
El dijous dia 16, a les 19.00 h, el Dr. Josep M. Macias Solé, arqueòleg i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, oferirà la conferència «De Templum a Ecclesia: L’òmfal sacre de Tàrraco».
- El dijous dia 23, a les 19.00 h, la Dra. Marta Serrano Coll, professora d’Història de l’Art i vicedegana de la Facultat de Lletres de la URV, oferirà la conferència «Santa Tecla la Vella: dubtes i certeses d’un edifici singular».
Finalment, el dijous dia 30, a les 19.00 h, hi haurà un concert a càrrec del Cor Jove de la Schola Cantorum dels Amics de la Catedral, dirigit per Anna Mateu Morelló.