L’equip de recerca en Antiguitat Tardana (MIRMED) troba un esquelet infantil al jaciment visigot de València «la Vella».
Va ser durant les excavacions arqueològiques del passat mes de juliol (en el marc del VI Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda de Riba-roja de Túria) que els investigadors van trobar el contorn d’un crani mentre excavaven una estança del sector 1000, annex a la muralla sud del jaciment.
La direcció científica va optar per la cautela i no deixar-ho tot al descobert. Es tapà per tal que la troballa fos degudament excavada i analitzada per Víctor Morcillo, antic alumne del Curs d’Arqueologia, i expert format a la Universitat de Bordeus en el camp de l’arqueoantropologia (una disciplina que estudia les restes humanes antigues, com els esquelets) i que en aquell moment es trobava investigant a França.
La setmana del 16 al 22 d’octubre es va dur a terme una nova excavació, amb un grup reduït d’arqueòlegs, dirigit per Òscar Caldés, del grup de recerca MIRMED de l’ICAC-CERCA, i Víctor Morcillo (Univ. Bordeus). Han comptat també amb l’ajuda d’Itziar Gutiérrez i Auxanne Le Beller.
Gràcies a la seva tasca s’ha tret a la llum un esquelet d’un individu d’uns 7-10 anys, de sexe indeterminat. La seva conservació és relativament bona, trobant-se majoritàriament encara en connexió anatòmica. S’enterrà en sentit O-E, amb el cap mirant cap al nord, sobre el seu costat esquerre, amb els braços flexionats cobrint-se el rostre i les cames flexionades cap al maluc. Els seus peus i part d’una cama estan tallades per la construcció d’un mur posterior. Es degué dipositar dins d’una fossa, anterior a una reforma de l’habitatge.
També, per comprovar si era un esquelet aïllat o si n’hi havia d’altres al voltant, els arqueòlegs han excavat una zona més àmplia i han localitzat materials de la segona meitat del segle VI dC que fan pensar que l’infant va morir cap a l’any 600 dC, per causes que per ara ens són desconegudes.
El motiu del seu enterrament aïllat roman incert, però els investigadors creuen que podria estar associat a la voluntat dels pares de tindre a prop el cos d’un fill que va marxar massa aviat.
La informació que es pugui obtenir de les anàlisis de les restes de l’esquelet de València «la Vella» podrien ajudar a esclarir el per què de la creació del jaciment.
Amb l’extracció i neteja de l’esquelet, s’obren diverses vies d’investigació. Havent fet una primera anàlisi visual de les restes, els ossos es traslladaran a un centre especialitzat per a dur a terme les pertinents anàlisis de laboratori: com la de carboni-14, amb què esperem poder saber la data concreta en què l’individu va morir; o l’anàlisi d’isòtops estables es podrà comprovar la dieta quotidiana d’aquella persona; i també amb una anàlisi genètica per a determinar l’origen d’aquesta persona.
És un moment molt emocionant per a l’equip de València «la Vella» que, sota el lideratge de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, fa més de deu anys que investiguen aquest magnífic enclavament visigot, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) per la Generalitat Valenciana el passat maig de 2023.
L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga ha mostrat la seva gratitud a l’equip de l’ICAC que ha treballat a consciència a la zona:
Aquesta gran troballa és un avenç en les constatació de València «la Vella» com un assentament clau d’època visigoda, que ens permetrà obtenir més informació sobre l’origen i la creació d’aquesta ciutat fortificada de caràcter defensiu militar, que va ser habitada al segle VI.
Raga ha matisat “el compromís de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria per recuperar i descobrir la nostra història és indiscutible, i per això seguirem impulsant la investigació i la posada en valor del nostre passat visigot”.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.
Notícies relacionades:
Arqueólogos encuentran un esqueleto infantil en el yacimiento visigodo de València La Vella, Ajuntament de Riba-roja de Túria, 27 d’octubre de 2023.
Arqueólogos encuentran un esqueleto infantil en el yacimiento visigodo de Valencia «la Vella», ABC, 27 d’octubre de 2023.
Aparece un esqueleto infantil de hace 1.400 años en un yacimiento valenciano, Levante. El Mercantil valenciano, 27 d’octubre de 2023.
Hallan un esqueleto infantil datado en torno al 600 d.C. en el yacimiento visigodo de València “la Vella”, Europa Press, 27 d’octubre de 2023.
Troben un esquelet infantil en el jaciment visigòtic de València la Vella a Riba-roja de Túria, àPunt Diari, 27 d’octubre de 2023.
Hallan un esqueleto infantil de hace 1.400 años en un yacimiento visigodo valenciano, Las Provincias, 27 d’octubre de 2023.
Encuentran un esqueleto infantil datado sobre el año 600 d.C. en el yacimiento visigodo de Valencia la Vella, Diario de Sevilla, 27 d’octubre de 2023.
Hallan un esqueleto infantil datado en torno al 600 d.C. en el yacimiento visigodo de València “la Vella”, SER, 27 d’octubre de 2023.
Hallan un esqueleto infantil de hace más de 1.400 años en Riba-roja de Túria, El Periódico de Aquí (Edición Valencia), 27 d’octubre de 2023.
Hallan un esqueleto infantil datado en torno al 600 d.C. en el yacimiento visigodo de Valencia “la Vella”, SIGLO XXI. Diario independiente, plural y abierto, 27 d’octubre de 2023.
Se descubrió un esqueleto de un niño que data aproximadamente del año 600 d.C. en el yacimiento visigodo de Valencia «la Vella», NoticiasDe, 27 d’octubre de 2023.
Arqueólogos encuentran un esqueleto infantil en el yacimiento visigodo de Valencia «la Vella», TorreviejaNewsToday, 27 d’octubre de 2023.
Arqueólogos encuentran un esqueleto infantil en el yacimiento visigodo de València La Vella, Kiosko y Más, 27 d’octubre de 2023.
Encuentran un esqueleto infantil de hace 1.400 años en el yacimiento visigodo de Valencia la Vella, El Debate. Comunidad Valenciana, 28 d’octubre de 2023.
Arqueólogos hallan un esqueleto infantil en el yacimiento visigodo de València La Vella, Las Provincias, 29 d’octubre de 2023.
Encuentran un esqueleto infantil datado sobre el año 600 d.C. en el yacimiento visigodo de Valencia la Vella, Diario de Sevilla, 31 d’octubre de 2023.
Encuentran un esqueleto infantil datado sobre el año 600 d.C. en el yacimiento visigodo de Valencia la Vella, Granada Hoy, 31 d’octubre de 2023.