Calafell acollirà, del 30 de març a l’1 d’abril, la IX Reunió Internacional d’Arqueologia de Calafell.
L’Ajuntament de Calafell, a través de la regidoria de #patrimoni, és un dels organitzadors d’aquesta trobada de referència que enguany arriba a la novena edició (la darrera, va ser l’octubre del 2016) i que es farà entre Calafell i Banyeres del Penedès.
Aquesta edició és un homenatge a Henri Tréziny i dedicada in memoriam a Joan Sanmartí, que va ser un dels impulsors perquè es fes aquesta reunió científica.
Les fortificacions urbanes preromanes a la Mediterrània occidental
Amb el títol “Les fortificacions urbanes preromanes a la Mediterrània Occidental: origen, funcions i evolució estructural”, la IX Reunió Internacional d’Arqueologia de Calafell es proposa actualitzar el debat sobre el món ibèric i les seves àrees de contacte: les cultures fenícies i grega.
L’edició de 2023 posa el focus en el paper de l’arquitectura defensiva en el món ibèric.
L’ICAC participa des de 2004 en l’organització d’aquest congrés internacional, que sempre ha girat al voltant de la cultura ibèrica però fent incís en diversos aspectes temàtics, com la reconstrucció arquitectònica, la formació de les societats complexes a la Mediterrània occidental, o l’economia agropecuària i canvi social.
A través de l’estudi de les fortificacions urbanes, el congrés explora la relació entre el món ibèric i les àrees de contacte.
Inscripcions: jpou@calafell.cat
Las sessions es celebraran a Calafell (Centre Cívic Cinema Iris, Platja de Calafell)
La sessió d’obertura del congrés exemplifica aquesta voluntat d’oferir una visió de conjunt sobre les tres cultures més importants de la Mediterrània occidental, amb les ponències destacades de Silke Müth (Les fortifications des villes grecques et romaines : évolution et idéologie) i Pierre Moret (Las fortificaciones ibéricas, treinta años después).
Moret és el gran especialista en aquest tema i, des que va publicar la seva tesi doctoral (1996), fa trenta anys, no s’havia tornat a presentar una visió global sobre l’arquitectura defensiva en el món ibèric.
Així, en la primera sessió del congrés, Müth posarà en context la cultura clàssica i les fortificacions en el món grecoromà. I, després, amb la visió global de Moret sobre el paper de les fortificacions ibèriques es podrà veure el contrast i els punts en comú entre les diferents cultures, amb la intenció de debatre possibles intercanvis culturals, interaccions o divergències entre les principals cultures preromanes a la Mediterrània occidental.
Inscripcions: jpou@calafell.cat
Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC) i David Montanero (investigador Juan de la Cierva a l’ICAC) formen part del Comitè organitzador de la IX Reunió Internacional d’Arqueologia de Calafell, juntament amb Pierre Moret (Universitat de Toulouse) i Jaume Noguera (Universitat de Barcelona).
Al llarg dels dos dies i mig que dura la reunió internacional, seguiran sis sessions més, sobre:
- Fortificacions gregues
- Fortificacions fenícies i púniques
- Fortificacions gal·les
- Fortificacions iberes septentrionals
- Fortificacions iberes de l’est peninsular
- Fortificacions iberes meridionals
Un format de congrés innovador
El format de la IX Reunió Internacional d’Arqueologia de Calafell planteja un format innovador que busca generar un debat ric i productiu sobre els diferents aspectes a considerar en l’intercanvi cultural del món ibèric i les cultures de contacte.
Cadascuna de les sessions compta amb una ponència marc, amb una visió general sobre un dels temes del congrés, seguida d’una presentació d’un conjunt de pòsters, amb novetats i temes específics amb què obrir el debat després de cada sessió. Aquest model de congrés és diferent de la resta de reunions que habitualment es fan sobre la temàtica en aquesta àrea.
El dissabte 1 d’abril està prevista una visita al complex arqueològic de les Masies de Sant Miquel, al terme de Banyeres del Penedès, on recentment diverses institucions i equips de recerca hi han dut a terme treballs arqueològics, liderades la majoria dels casos per la Universitat de Barcelona.
Inscripcions: 40 € (amb visita al jaciment i dinar)
Contacte: jpou@calafell.cat
Podeu veure el programa actualitzat aquí
Las sessions es celebraran a Calafell (Centre Cívic Cinema Iris, Platja de Calafell)
L’any 2018, l’empresa SOT Prospecció Arqueològica va dur a terme unes prospeccions amb georadar al jaciment de Banyeres del Penedès que van permetre documentar 2.5 ha d’extensió de la ciutat ibera d’una manera no invasiva.
La troballa es va emmarcar en el projecte de recerca liderat pels professors de la Universitat de Barcelona (UB) Joan Sanmartí i Jaume Noguera, i per Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC).
Inscripcions: jpou@calafell.cat
Las sessions es celebraran a Calafell (Centre Cívic Cinema Iris, Platja de Calafell)