Nou projecte per a cartografiar el patrimoni arqueològic precolombí a diversos paísos de Sud-amèrica.
Estem molt contents d’anunciar la nostra col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a través del grup GIAP, en el marc del projecte Mapping the Archaeological Pre-Columbian Heritage of South America (MAPHSA), liderat per la UPF en col·laboració amb sis institucions internacionals i finançat per la Arcadia Fund.
El patrimoni arqueològic de Sud-amèrica està enfrontant amenaces cada vegada més grans a causa de l’ampliació de les activitats agrícoles i ramaderes, com el cultiu industrial de soja a gran escala, l’expansió d’infraestructures, la tala il·legal de fusta als boscos principals o la constant emergència d’incendis que afecta l’Amazònia i altres biomes del continent.
Es fa evident que l’amenaça sobre l’entorn natural ve acompanyada de danys al patrimoni arqueològic en biomes, com l’Amazònia, que estan patint una desforestació accelerada en els últims anys. Així s’ha pogut documentar mitjançant la monitorització en temps real aplicant la teledetecció amb sensors remots. Inevitablement, això condueix a una pèrdua significativa del patrimoni, incloent-hi jaciments arqueològics que mai s’han registrat adequadament.
La documentació d’aquests jaciments precolombins, a més de trobar-ne de nous i augmentar el coneixement sobre la seva distribució i importància, són passos crítics per a preservar el patrimoni cultural i canviar les actituds envers la seva destrucció, que són objectius fonamentals de l’Arcadia Fund.
Al projecte MAPHSA treballarem amb set institucions de quatre països diferents per a documentar el patrimoni arqueològic d’aproximadament 3,5 milions de km² de boscos i biomes amenaçats del Brasil i Colòmbia.
Això s’aconseguirà mitjançant una combinació de treball d’arxiu, teledetecció (remote sensing), aprenentatge automàtic (machine learning) i prospecció arqueològica sobre el terreny.
La col·laboració del grup de recerca GIAP de l’ICAC-CERCA, liderada pel Professor Hèctor A. Orengo (ICAC-ICREA), inclourà el desenvolupament dels algorismes que permetran la detecció remota de característiques arqueològiques sota la coberta de la selva tropical, principalment a través d’imatges de satèl·lit, aprenentatge automàtic (machine learning) i intel·ligència artificial.
Estigueu atents als nostres canals i a la web del projecte MAPHSA per seguir les últimes notícies!
Socis del projecte MAPHSA
Universitat Pompeu Fabra – Grup de recerca CaSEs; USP; Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais, INPE; Universidad del Magdalena; Instituto Colombiano de Antropología e Historia, ICANH; University of Leiden; Institut Català d’Arqueologia Clàssica, ICAC-CERCA – GIAP.
Finançament:
Arcadia Fund is a charitable fund of Lisbet Rausing and Peter Baldwin. It supports charities and scholarly institutions that preserve cultural heritage and the environment. Arcadia also supports projects that promote open access and all of its awards are granted on the condition that any materials produced are made available for free online.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.