Més de 110 experts nacionals i internacionals es reuneixen a Tarragona del 24 al 26 de novembre per a la 43a edició de la conferència internacional de l’Association of Environmental Archaeology (AEA), que organitza l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA).
L’eix principal és l’arqueologia ambiental, un àmbit de recerca que vincula múltiples disciplines de l’arqueologia amb les ciències ambientals (arqueobotànica, arqueozoologia, geoarqueologia…) i és una de les especialitats del grup de recerca GIAP de l’ICAC-CERCA, que lidera l’organització de la conferència.
L’objectiu del congrés AEA2023Tgn és investigar la relació i l’impacte entre societats passades i els seus entorns, especialment en ecosistemes animals i vegetals.
Visita la web del Congrés AEA2023Tgn
L’estudi d’aquesta complexa relació té un impacte directe en problemàtiques actuals com el desenvolupament sostenible de recursos naturals, la preservació de la biodiversitat, la reintroducció i protecció d’espècies en extinció, la protecció del patrimoni i les dinàmiques socials com la migració, entre d’altres.
La conferència, que tindrà lloc al Palau Firal i de Congressos, és un testimoni del prestigi i la reputació internacional de la ciutat en aquest àmbit acadèmic.
Amb més de 80 comunicacions, la conferència “representa una oportunitat excepcional per compartir els últims avenços en la disciplina a nivell internacional i generar un espai de debat des d’una perspectiva global i inclusiva” diu Alexandra Livarda, investigadora Ramón y Cajal a l’ICAC-CERCA i coordinadora de l’esdeveniment.
Contribuirem a la comprensió i la preservació del nostre passat, posant de manifest l’ampli impacte i la rellevància de l’arqueologia ambiental per fer front als reptes actuals de la societat, Alexandra Livarda.
La presència d’experts internacionals i la difusió del congrés contribuiran significativament a la promoció de Tarragona com a destinació cultural, i posa de manifest un cop més el potencial econòmic del turisme de congressos a la ciutat.
L’elecció de Tarragona com a seu de la conferència anual de la AEA consolida la seva posició clau com a hub internacional per a la investigació en arqueologia, i posa en valor el ric patrimoni històric i cultural de la ciutat.
La conferència internacional AEA2023Tgn compta amb el suport de: SGR2021 GIAP-ICAC (AGAUR 2021 SGR 00992), Port de Tarragona, el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, i l’Associació Catalana de Bioarqueologia (ACBA), Esclat Parc Central i BAR Publishing, que han fet possible la realització de la conferència.
Visita la web del Congrés AEA2023Tgn per veure el programa i tota la informació relacionada.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució catalana amb vocació internacional, puntera en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Som CERCA!