L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) dona la benvinguda a la investigadora Itziar Gutiérrez, qui ha iniciat un prometedor projecte de tesi doctoral finançat pel programa d’ajuts Joan Oró per a la contractació de personal d’investigació predoctoral en formació (FI 2024), de la Generalitat de Catalunya.
El contracte de l’Itziar va començar el passat mes de juny i s’estendrà fins al maig de 2028, amb tres anys de finançament per part de l’ajut Joan Oró i un quart any finançat directament per l’ICAC-CERCA per portar a terme amb èxit la proposta.
El projecte de tesi d’Itziar Gutiérrez es basa en un estudi ceramològic detallat de la ceràmica de les zones de València i Tortosa, amb l’objectiu de sistematitzar i analitzar la ceràmica comuna del període tardoantic (segles VI – VII dC). Aquest tipus de ceràmica —que inclou olles, cassoles, morters i plats— ha estat poc estudiada fins ara, malgrat la seva predominança i varietat.
El corpus d’anàlisi parteix dels materials trobats al jaciment visigot de València «la Vella» (Riba-roja de Túria, València) des de l’inici de les excavacions de l’ICAC-CERCA, el 2016. I anirà incloent també les troballes que s’obtinguin en futures campanyes, com la d’aquest estiu 2024.
A més, es consideraran materials d’excavacions més antigues de localitats properes com Alcàsser i Bétera, així com peces conservades al Museu de Tortosa, que es podran estudiar en detall gràcies a un recent conveni de col·laboració d’aquesta entitat amb l’ICAC.
El període històric de la tardoantiguitat és especialment rellevant per a l’estudi de cas de l’Itziar, a causa de la disminució d’importacions i l’augment de la producció local de ceràmica, la qual cosa reflecteix possibles canvis socials, polítics i econòmics a la regió de Valentia i altres ciutats circumdants. A més, l’arribada dels bizantins i la creació de la província d’Hispania al sud, amb València «la Vella» com a límit amb el regne visigot de Toledo, afegeix un interès addicional a aquest estudi.
La incorporació de l’Itziar a l’ICAC i el seu projecte de tesi representen una valuosa contribució al camp de l’arqueologia clàssica, proporcionant nous coneixements sobre la ceràmica comuna de la tardoantiguitat i el seu context històric a la regió de València i Tortosa.
Itziar Gutiérrez compta amb una sòlida formació en arqueologia, havent estat part de la primera promoció del Màster universitari en Arqueologia Clàssica Aplicada. Recerca i Transferència (URV-ICAC-UAB).
El seu TFM (Treball de Fi de Màster), titulat El vertedero del claustro de la Catedral de Tarragona: un estudio ceramológico de la vajilla fina del s. V, es va centrar en la ceràmica del dipòsit de la Catedral de Tarragona, gràcies a l’ajut del programa d’iniciació a la recerca PIR de l’ICAC, amb què Itziar va participar en un projecte de recerca actiu de l’equip d’Antiguitat Tardana (MIRMED), liderat per Josep Maria Macias.
En la seva tesi doctoral, l’Itziar estarà codirigida pels investigadors Josep Maria Macias i Francesc Rodríguez, ambdós del grup de recerca MIRMED de l’ICAC-CERCA.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.