L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) ha establert un nou acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Tortosa, una iniciativa que promet impulsar significativament el coneixement sobre el patrimoni arqueològic de la ciutat.
El nou conveni permetrà als investigadors predoctorals Òscar Caldés i Itziar Gutiérrez, de l’equip de recerca en Antiguitat Tardana del grup de recerca MIRMED, accedir als materials conservats als magatzems del Museu de Tortosa en el marc del desenvolupament dels seus respectius projectes de tesi doctoral.
Un projecte de tesi enfocat a l’estudi numismàtic
Òscar Caldés va començar la tesi doctoral el 2022, amb un projecte titulat “¿Mantenimiento, decadencia o adaptación? Moneda y contexto arqueológico entre el Ebro y el Júcar durante la antigüedad tardía (c. 409 – 714 d. C.)”, amb què explora les dinàmiques comercials a la zona de Tortosa durant l’antiguitat tardana.
El projecte, codirigit per Josep Maria Macias Solé (ICAC-CERCA) i Ruth Pliego Vázquez (Univ. de Sevilla), se centra especialment en l’estudi numismàtic.
Des de fa mesos, Caldés ha estat analitzant monedes procedents d’excavacions de la ciutat i de fons antics. Gràcies a la col·laboració amb el Museu de Tortosa (Ajuntament de Tortosa), podrà aprofundir en l’estudi de les monedes trobades durant les excavacions arqueològiques de la plaça de la Catedral i el carrer Croera, dutes a terme per l’empresa Iber Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL.
Aquestes peces, que sumen un conjunt d’unes 1.000 monedes, constitueixen el pilar més gran de la tesi doctoral de l’investigador Òscar Caldés i revelen unes dinàmiques comercials molt importants a Tortosa, especialment durant el segle V dC; que no es manifesten, per exemple, a Tarragona.
Un estudi ceramològic a les regions de Tortosa i València
El projecte de tesi d’Itziar Gutiérrez es basa en un estudi ceramològic detallat de la ceràmica de les zones de València i Tortosa, amb l’objectiu de sistematitzar i analitzar la ceràmica comuna del període tardoantic (segles VI – VII dC). Aquest tipus de ceràmica —que inclou olles, cassoles, morters i plats— ha estat poc estudiada fins ara, malgrat la seva predominança i varietat.
Gutiérrez s’ha incorporat recentment a l’ICAC-CERCA com a investigadora predoctoral gràcies a un ajut Joan Oró: consulta aquí la notícia. El seu projecte de tesi està codirigit per Josep Maria Macias i Francesc Rodríguez, del grup de recerca MIRMED de l’ICAC-CERCA.
El corpus d’anàlisi parteix dels materials trobats al jaciment visigot de València «la Vella» (Riba-roja de Túria, València) des de l’inici de les excavacions de l’ICAC-CERCA, el 2016, i considerarà també materials d’excavacions més antigues de localitats properes com Alcàsser i Bétera, així com peces conservades al Museu de Tortosa.
Impacte de la col·laboració
El nou acord formalitza l’estudi de materials numismàtics i ceramològics conservats al Museu de Tortosa
Aquest acord amb l’Ajuntament de Tortosa no només facilita l’accés als materials arqueològics per als joves investigadors, sinó que també reforça la relació entre les institucions acadèmiques i locals, contribuint així a una millor comprensió del passat històric de Tortosa i la seva importància en el context de l’antiguitat tardana.
Tenim plena confiança que la recerca d’Òscar Caldés i Itziar Gutiérrez revelarà noves perspectives sobre les dinàmiques comercials i culturals de la regió, enriquint el patrimoni històric de la ciutat de Tortosa i de la zona de València.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.