L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) ha signat un nou conveni de col·laboració amb la Fundació Palarq.
Gràcies al nou conveni de col·laboració, la Dra. Lídia Colominas Barberà, investigadora del grup de recerca GIAP, liderarà el projecte “Seasonal feeding habits of cattle in the Iron Age site of Mas Castellar de Pontós (Girona, Spain)”.
Amb un any de durada, el projecte comptarà amb la codirecció de la investigadora postdoctoral Chiara Messana (UAB), qui ja va col·laborar amb Colominas en el marc de la tesi doctoral, defensada a l’IPHES el passat abril de 2024.
El nou projecte busca una millor comprensió de les estratègies d’alimentació del bestiar boví al jaciment de Mas Castellar de Pontós (Girona). Per aconseguir-ho, es durà a terme una anàlisi seqüencial de les composicions isotòpiques (valors de δ18O i δ13C) en la fracció mineral de l’esmalt dentari dels segons i tercers molars inferiors.
Aquesta metodologia permetrà determinar si la dieta dels bovins es complementava amb l’ús de farratges fora de temporada per compensar les limitacions estacionals de les pastures. Així mateix, es podrà establir si la integració de cereals C4 cultivats en la dieta dels bovins de Mas Castellar de Pontós tenia un caràcter estacional: una informació fonamental, ja que l’ús de farratges o la integració estacional de cereals implica una organització comunitària i una explotació de l’entorn diferents.
Per tant, la recerca proporcionarà dades inèdites i molt precises sobre la gestió i el manteniment del bestiar boví per part de les comunitats ibèriques del nord-est peninsular, així com sobre la relació entre ramaderia i agricultura. A més, contribuirà a ampliar les limitades dades biogeoquímiques disponibles per a cronologies protohistòriques a la península Ibèrica.
Sort i encerts a les companyes Colominas i Messana! Des de l’ICAC-CERAC agraïm a la Fundació Palarq la confiança dipositada en l’equip i en el projecte.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.