Les excavacions al jaciment visigot de València «la Vella» han acollit un curs d’arqueologia de la Universitat de Newcastle, en el marc del conveni de col·laboració entre l’ICAC-CERCA i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria.
Les últimes setmanes de juliol, aquest curs d’arqueologia ha comptat amb la participació de deu alumnes, sota la tutela de Chloë Duckworth, professora de la Universitat de Newcastle i experta en forns de vidre.
Els han acompanyat Albert Ribera, un dels directors del jaciment i investigador adscrit a l’ICAC-CERCA, i David Govantes-Edwards, especialista de la Universitat de Còrdova, així com la resta de l’equip d’arqueòlegs i arqueòlogues de l’ICAC-CERCA, que es trobaven excavant al jaciment sota la coordinació d’Òscar Caldés (MIRMED).
Els alumnes han treballat en dues zones diferents del jaciment, amb l’objectiu d’excavar els forns de vidre que han estat localitzats en els últims anys en el jaciment tardoantic de València «la Vella». Els treballs van començar pel forn del sector 1000, localitzat en la campanya de l’any 2018, i el forn del sector 6200, localitzat en la campanya de 2020.
Durant l’excavació s’han localitzat nivells amb toves, ceràmiques i ossos animals amb senyals d’haver sofert l’acció del foc, la qual cosa augmenta l’entitat prèviament coneguda de la potencial estructura de combustió, que serà de gran interès de cara al futur.
Tots els materials arqueològics extrets han estat estudiats i documentats, i s’han traslladat al magatzem arqueològic del Museu Visigot de Pla de Nadal (MuPla), ubicat al Castell de Riba-roja.
En una de les jornades de visites a llocs d’interès del territori, l’alcalde Robert Raga va rebre l’alumnat del curs d’arqueologia de la Universitat de Newcastle al Castell de Riba-roja, acompanyat també de Josep Maria Macias (ICAC-CERCA), un dels impulsors del projecte arqueològic al València «la Vella».
Continuïtat dels treballs d’excavació
Aquests treballs d’excavació han donat continuïtat a la campanya arqueològica liderada per l’ICAC-CERCA al jaciment de València «la Vella» aquest estiu de 2024 i que, des de mitjans de juny, s’ha estès durant prop de set setmanes i ha inclòs una campanya preliminar d’excavació i neteja (gràcies a una subvenció de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València), treballs arqueològics en el marc del projecte de recerca de l’ICAC-CERCA, la setena edició del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda o la novena edició del Cicle de conferències, entre altres activitats; a més de l’esmentat curs d’arqueologia de la Universitat de NewsCastle.
Després d’un breu parèntesi, les actuacions es reprendran a l’octubre, amb la probable participació de la universitat Friedrich-Alexander-Universität Erlangen–Nürnberg, d’Alemanya.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.