Antoni Corrales, investigador predoctoral del grup de recerca MIRMED de l’ICAC, està finalitzant una estada de recerca a l’UMR 5140 Archéologie des Sociétés Méditerranéennes (ASM) (un laboratori del CNRS adscrit a l’Universitat Paul Valéry 3 de Montpellier) sota la supervisió de la Dra. Réjane Roure, directora de l’ASM.
L’estada, que s’ha desenvolupat del 15 de setembre al 14 de desembre de 2024, s’emmarca en el seu projecte de tesi doctoral, titulat Activitats artesanals al NE peninsular de la protohistòria a la romanització (s. III aC – s. I/II dC), finançat mitjançant una beca FPU del Ministeri d’Universitats (FPU21) i dirigida per la professora de recerca ICREA M. Carme Belarte.
El principal objectiu de l’estada de recerca ha estat aprofundir en l’estudi dels jaciments arqueològics del Llengadoc i la Provença que presenten evidències d’activitats artesanals, especialment en la producció de vi i oli entre la protohistòria i l’època romana alt-imperial.
Corrales investiga estructures i elements vinculats a aquestes activitats, com ara premses (jaços, contrapesos o encaixos), cubetes de decantació (lacus romans) i magatzems o cellers. Les dades recopilades durant l’estada s’incorporaran a la base de dades de la seva tesi i es confrontaran amb els resultats de la seva àrea d’estudi al nord-est peninsular, amb l’objectiu de comparar similituds i diferències, així com els canvis associats a la romanització.
L’intercanvi amb investigadors del laboratori ASM és una part fonamental de l’estada.
En aquest sentit, Corrales ha mantingut reunions amb la Dra. Rosa Plana Mallart i la Dra. Núria Rovira Buendía, investigadores del laboratori amb expertesa en els períodes històrics i els indicis materials que investiga, així com amb el Dr. Stéphane Mauné, director de recerca a l’UMR 5140. La supervisió i el suport de la Dra. Réjane Roure, directora de l’ASM, han estat també clau per avançar en el projecte.
A més, l’investigador ha complementat l’experiència amb visites a jaciments arqueològics destacats, com ara Lattara (Musée Henri Prades, Lattes), l’Oppidum de Castellas (Murviel-les-Montpellier), Ambrussum (Villetelle), Mas de Tourelles (Beaucaire) i l’Oppidum d’Entremont (Aix-en-Provence). Amb les visites, el Toni ha pogut observar de primera mà vestigis rellevants i enriquir el seu coneixement sobre els espais de producció i els indicis materials associats a les activitats artesanals.
Aquesta estada de recerca és possible gràcies a una ajuda de mobilitat del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, destinada a investigadors del programa FPU per complementar la seva formació acadèmica.
Des de l’ICAC volem agrair tots els investigadors i institucions que fan possible aquesta col·laboració i felicitem l’Antoni Corrales per haver aprofitat aquesta oportunitat, que ben segur contribuirà assolir l’èxit en el desenvolupament de la seva recerca doctoral. Sort i encerts!
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.