La Catedral de Tarragona compta amb un nou espai museogràfic visitable: un itinerari arqueològic que permet la visita d’espais fins ara tancats al públic.
Aquesta actuació arqueològica i de museïtzació, impulsada per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) i el Museu Diocesà de Tarragona, ha comptat amb el suport del Capítol de la Catedral, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, Repsol i la Fundació Privada Mútua Catalana.
El nou espai, que pren la muralla com a referent i que s’inicia a la sala 1 del Museu, darrere l’antic refetor, permet «explicar com la fesomia mateixa de la ciutat medieval de Tarragona ens pot ensenyar la ciutat romana de Tàrraco», ha expressat l’investigador de l’ICAC-CERCA, Josep Maria Macias (grup de recerca MIRMED).
L’itinerari arqueològic s’ubica darrere les capelles medievals del Claustre de la Catedral de Tarragona, al voltant del subsol de la Casa dels Canonges.
En aquest sentit, aquest recorregut «uneix tot el Museu Diocesà, i el relat de la cultura material artística cristiana del Museu s’acompanya d’un recorregut arqueològic que ens fa entenedora aquesta mateixa diacronia històrica en l’estructura de l’edifici», ha exposat el director del Museu Diocesà de Tarragona i investigador adscrit a l’ICAC-CERCA, Andreu Muñoz Melgar. Així, l’itinerari permet fer un recorregut «pels espais romans del mur de tancament del recinte de culte imperial i comprendre com va servir de base per a poder generar el projecte medieval de la Catedral, així com els elements arquitectònics que des de l’època renaixentista s’hi han anat afegint».
D’altra banda, els investigadors han coincidint a qualificar l’entorn de la Catedral «com el millor indret per explicar la història de Tarragona». La Catedral conserva als seus murs les empremtes de l’evolució de la ciutat: des de la construcció del recinte de culte imperial, passant per la Catedral medieval, considerada una de les més espectaculars d’Hispania, així com per les diferents edificacions que es van afegir en època renaixentista fins als nostres dies.
La Catedral de Tarragona és l’obra d’enginyeria més gran que s’ha fet al llarg de la història de la ciutat.
L’itinerari permet la visita al recorregut del gran mur perimetral del recinte de culte imperial de Tàrraco, ubicat darrere les capelles medievals del claustre, al voltant del subsol de la Casa dels Canonges. Està configurat com un espai d’aprenentatge integrat al conjunt catedralici.
Al llarg del seu recorregut, els visitants trobaran diversos plafons que combinen reconstruccions en 3D, planimetries i textos divulgatius que fan intel·ligible la interpretació de les restes romanes, de les construccions medievals i les d’època moderna i contemporània.
L’ICAC-CERCA i l’Arquebisbat de Tarragona han organitzat una visita guiada al nou itinerari arqueològic el dissabte 3 de febrer (de 10 h a 13 h), dia en què el recurs passarà a formar part formalment de la visita turística a la Catedral de Tarragona i el seu Claustre.
Acte inaugural de l’itinerari arqueològic
L’acte d’inauguració, que va tenir lloc a la capella del Santíssim Sagrament de la Catedral el passat 24 de gener, va comptar amb una àmplia representació de totes les institucions implicades en el projecte, així com d’un centenar de persones, que van poder fer una primera visita a l’itinerari.
Mn. Joan Miquel Bravo, degà-president del Capítol de la Catedral, ha expressat el seu agraïment «a totes les persones i institucions que han fet possible aquest projecte» i ha assegurat que «ens ajuda a conèixer el nostre passat per a poder entendre qui som i quina Tarragona volem construir». Per la seva part, la vicerectora de la Universitat Rovira i Virgili, Marina Galià, ha destacat aquest acte com «un bon exemple de com la recerca només té sentit quan la transferim al conjunt de la societat».
Francesc Roig, membre del patronat de la Fundació Privada Mútua Catalana, ha mostrat la satisfacció per poder col·laborar «amb continuïtat» amb els diferents projectes que impulsa la Catedral, i ha aprofitat per anunciar la propera presentació de dos volums sobre aquest temple, que tindrà lloc al mes d’abril. En representació de Repsol, Francisco Montoya també ha donat les gràcies per «haver tingut l’oportunitat de donar suport a l’itinerari arqueològic i posar en valor que Repsol compleix amb el territori, del qual se’n sent part».
En representació de l’Ajuntament de Tarragona, el conseller de Patrimoni, Nacho García, ha assegurat que «projectes com aquest demostren que la col·laboració publicoprivada funciona i fa un gran bé a la ciutat de Tarragona». I la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat, ha remarcat els aspectes «espiritual i patrimonial de la Catedral» com a elements que «ens enriqueixen i ens fan sentir orgullosos del nostre patrimoni».
Finalment, el director de l’ICAC-CERCA, Josep Maria Palet, ha felicitat els responsables del projecte «per aquest recurs cultural que han creat, una fita més d’altres que aniran venint». També els ha felicitat l’arquebisbe Joan Planellas, que s’ha mostrat satisfet «del full de ruta patrimonial i cultural que es va definint a l’arxidiòcesi» i del fet que des de Tarragona «s’investigui el bell i vell patrimoni, del qual, un cop més, estem orgullosos».
Un Toquem Pedra des de la Catedral
Amb motiu de la inauguració de l’itinerari arqueològic, el podcast Toquem Pedra de Tarragona Ràdio, conduït pel periodista Pep Sunyé, es va traslladar a la Catedral. Amb els investigadors Josep Maria Macias, Andreu Muñoz Melgar i Andreu Muñoz Virgili, i la participació de l’Excm. i Rvdm. Sr. Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe de Tarragona.
Notícies relacionades:
«Els budells de la catedral», La Vanguardia, 4 de febrer de 2024.
«Tarragona inaugura un nou itinerari a la Catedral», 3cat Telenotícies, 3 de febrer de 2024.
«533 persones visiten l’itinerari arqueològic de la Catedral de Tarragona durant la jornada de portes obertes», Arquebisbat de Tarragona, 6 de febrer de 2024.
«L’evolució de Tarragona, vista per primer cop des de dins la Catedral», Tac12 TV, 24 de gener de 2024.
«La catedral de Tarragona inaugura al febrer un nou itinerari arqueològic», El Punt Avui, 24 de gener de 2024.
«La catedral de Tarragona estrenarà un nou itinerari arqueològic per comprendre el recinte de culte imperial romà», Diari Més, 24 de gener de 2024.
«La Catedral estrena ruta arqueológica para mostrar sus 2.000 años de historia», Diari de Tarragona, 24 de gener de 2024.
«Nou itinerari arqueològic de la catedral de Tarragona: un viatge per 20 segles d’història», Tarragona21, 24 de gener de 2024.
«La catedral de Tarragona estrenarà un nou itinerari arqueològic per comprendre el recinte de culte imperial romà», 3cat Notícies, 24 de gener de 2024.
«La Catedral de Tarragona impulsa un nou itinerari arqueològic», Tarragona Digital, 24 de gener de 2024.
«Nou itinerari arqueològic a la Catedral per mostrar el potencial de l’Acròpolis de Tàrraco», Tarragona Ràdio, 24 de gener de 2024.
«S’inaugura el nou itinerari arqueològic de la Catedral de Tarragona», Arquebisbat de Tarragona, 25 de gener de 2024.
«Entrevista a Andreu Muñoz, director del Museu Diocesà i del Museu Bíblic de Tarragona, que ens explica un nou itinerari arqueològic de la Catedral de Tarragona», ràdio Onda Cero, 26 de gener de 2024: