Descobreix la història de la Pedrera del Mèdol amb el podcast de L’Hora Local d’Altafulla Ràdio.
Jordi López Vilar (MIRMED) i Anna Gutiérrez Garcia-Moreno (ArPA-LIRA, UEA) han tingut l’oportunitat de visitar el programa L’Hora Local d’Altafulla Ràdio, conduït pel periodista Eduard Virgili.
Durant la seva participació han presentat un nou article titulat «El Mèdol, d’indret emblemàtic a jaciment arqueològic clau», publicat en l’últim número de la revista Estudis Altafullencs del Centre d’Estudis d’Altafulla.
En aquesta edició de la secció “El centre en antena”, Jordi López i Anna Gutiérrez ofereixen una visió detallada sobre la importància arqueològica de la pedrera del Mèdol, una de les més significatives en època romana. Aquesta pedrera, amb una extensió aproximada de 80.000 metres quadrats, destaca no només per la seva bellesa paisatgística sinó també pel seu paper crucial en la construcció de la ciutat romana de Tàrraco i els monuments de la provincia Tarraconensis.
Descobriu com la pedrera del Mèdol ha contribuït a la grandesa arquitectònica de Tarragona, la capital de la província Tarraconensis
Durant els últims 20 anys, s’han dut a terme nombroses investigacions en aquest jaciment, revelant dades importants sobre la vida i les activitats econòmiques i socials al voltant de la Tarragona romana. La seva ubicació privilegiada, propera a la Via Augusta i al mar, facilitava el transport dels blocs de pedra cap a la ciutat, convertint-la en una font essencial de materials de construcció.
A més, Jordi López i Anna Gutiérrez expliquen com, malgrat ser coneguda des de l’època medieval, no es van realitzar actuacions arqueològiques significatives al Mèdol fins després de l’incendi del 2011, que va revelar la veritable naturalesa de la pedrera i l’espectacular agulla.
Per a conèixer més detalls sobre aquest indret emblemàtic i els descobriments realitzats, us convidem a escoltar el podcast complet de l’entrevista a L’Hora Local d’Altafulla Ràdio, amb Eduard Virgili. Gràcies per l’acollida!
Podeu accedir al tall del podcast amb l’entrevista aquí:
Referència de l’article: López Vilar, J.; Gutiérrez Garcia-M., A. (2024). El Mèdol, d’indret emblemàtic a jaciment arqueològic clau. Estudis Altafullencs, 48, p. 27-54.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.