L’organització de la Reunió Científica Internacional sobre la Producció de Plom en la Hispània Romana PLVMBVM HISPANIAE obre la crida a contribucions.
El grup de recerca ArPA-LIRA (ICAC) organitza la I Reunión Científica Internacional PLVMBVM HISPANIAE. La producción de plomo en la Hispania romana, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de març de 2025 al Museu de La Carolina (La Carolina, Jaén). La trobada reunirà els principals especialistes en l’estudi de la mineria i la metal·lúrgia antigues per explorar els avenços més recents en aquest camp.
El congrés compta amb la coordinació del Dr. Juan Antonio Antolinos Marín (UM-ICAC) i la participació destacada de la Dra. Mar Zarzalejos Prieto (UNED), membre del Consell Científic Assessor de l’ICAC, així com altres investigadors i investigadores de prestigi internacional.
Noves oportunitats, recerca interdisciplinària
En els darrers anys, els estudis sobre l’explotació de recursos minerals i la producció de metalls en l’antiguitat han experimentat un gran desenvolupament gràcies a descobertes arqueològiques, epigràfiques i numismàtiques, així com a l’ús d’eines científiques com l’arqueometria i la geoarqueologia. Aquest marc interdisciplinari ha permès aprofundir en el coneixement de les principals zones mineres de la península Ibèrica, un dels focus extractius més importants de l’Antiguitat.
La I Reunió Científica Internacional té com a objectiu reunir experts i expertes en arqueologia minera, epigrafia, numismàtica i disciplines afins per:
- Actualitzar les evidències arqueològiques i documentals sobre la mineria del plom i la seva relació amb la producció de plata a Hispània.
- Compartir nous enfocaments metodològics que contribueixin a millorar la recerca, especialment en l’anàlisi de materials, isòtops i tècniques de producció.
- Promoure l’intercanvi d’idees i col·laboracions entre investigadors d’àmbit nacional i internacional.
- Reflexionar sobre l’impacte econòmic, social i ambiental de la mineria romana en els territoris d’explotació i en les societats antigues.
- Debatre estratègies per posar en valor el patrimoni miner i el seu potencial com a recurs cultural i social.
Aquest congrés representa una oportunitat única per avançar en la comprensió del paper que va tenir Hispània com a proveïdor de metalls preciosos a l’Imperi Romà, amb una atenció especial a les mines de plom i plata de la zona de Sierra Morena.
Crida a comunicacions
El termini per enviar propostes finalitza el 3 de març de 2025. Els interessats hauran d’enviar un resum d’entre 500 i 700 paraules, juntament amb el títol i les dades d’autoria, al correu electrònic proyectometallaoretana@gmail.com. Consulta tots els detalls i especificacions aquí.
Programa científic destacat
El programa inclou conferències i ponències a càrrec de reconeguts investigadors internacionals, agrupades en diferents sessions temàtiques:
- Sessió inaugural:
- Conferència a càrrec dels Drs. Claude Domergue i Christian Rico, amb una revisió general sobre la producció de plom a Hispània entre els segles II aC i I dC.
- Estudis regionals:
- Anàlisi de les zones mineres de Sierra Morena, amb intervencions destacades de la Dra. Mar Zarzalejos Prieto i el Dr. Francisco Javier Heras Mora, entre d’altres.
- Presentacions sobre el territori miner de Carthago Nova i les regions del nord-oest peninsular.
- Numismàtica i economia:
- Ponències sobre la circulació monetària i la seva vinculació amb l’explotació minera, amb contribucions del Dr. Clive Stannard i la Dra. Alicia Arévalo González.
- Tècniques i mètodes analítics:
- Ús d’isòtops per determinar l’origen dels materials i les tècniques de producció de lingots de plom, presentat per la Dra. Sabine Klein.
- Impactes socials i ambientals:
- Estudis sobre contaminació per plom en contextos romans, a càrrec de la Dra. Olalla López Costas.
- Perspectives textuals i històriques:
- Les presentacions de dissabte al matí posaran èmfasi en l’estudi de fonts literàries i els contextos històrics relacionats amb la mineria del plom, com ara:
- La Dra. Diana Gorostidi Pi oferirà una conferència sobre El plom a Plini el Vell. A propòsit de la traducció del llibre XXXIV de la Naturalis Historia.
- La Dra. Almudena Orejas Saco del Valle explorarà el paper del plom en la configuració socioeconòmica de la Hispània romana.
El congrés també inclou una visita opcional a les mines i fundicions d’El Centenillo, a càrrec del Dr. Alejandro Casas Crivillé, oferint una visió pràctica sobre els espais d’extracció i producció que seran objecte d’estudi durant les sessions científiques.
Programa
Crida a comunicacions
El termini per enviar propostes finalitza el 3 de març de 2025. Els interessats hauran d’enviar un resum d’entre 500 i 700 paraules, juntament amb el títol i les dades d’autoria, al correu electrònic proyectometallaoretana@gmail.com. Consulta tots els detalls i especificacions aquí.
Suport institucional
Aquest congrés és possible gràcies a la col·laboració de:
- Ayuntamiento de La Carolina
- Universidad de Jaén (UJA)
- Instituto Universitario de Investigación en Arqueología Ibérica
- Museo de La Carolina
- UNED
- Proyecto Metalla Oretana
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.