L’organització de la Reunió Científica Internacional sobre la Producció de Plom en la Hispània Romana PLVMBVM HISPANIAE obre la crida a contribucions.
El grup de recerca ArPA-LIRA (ICAC) organitza la I Reunión Científica Internacional PLVMBVM HISPANIAE. La producción de plomo en la Hispania romana, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de març de 2025 al Museu de La Carolina (La Carolina, Jaén). La trobada reunirà els principals especialistes en l’estudi de la mineria i la metal·lúrgia antigues per explorar els avenços més recents en aquest camp.
El congrés compta amb la coordinació del Dr. Juan Antonio Antolinos Marín (UM-ICAC) i la participació destacada de la Dra. Mar Zarzalejos Prieto (UNED), membre del Consell Científic Assessor de l’ICAC, així com altres investigadors i investigadores de prestigi internacional.
Noves oportunitats, recerca interdisciplinària
En els darrers anys, els estudis sobre l’explotació de recursos minerals i la producció de metalls en l’antiguitat han experimentat un gran desenvolupament gràcies a descobertes arqueològiques, epigràfiques i numismàtiques, així com a l’ús d’eines científiques com l’arqueometria i la geoarqueologia. Aquest marc interdisciplinari ha permès aprofundir en el coneixement de les principals zones mineres de la península Ibèrica, un dels focus extractius més importants de l’Antiguitat.
La I Reunió Científica Internacional té com a objectiu reunir experts i expertes en arqueologia minera, epigrafia, numismàtica i disciplines afins per:
- Actualitzar les evidències arqueològiques i documentals sobre la mineria del plom i la seva relació amb la producció de plata a Hispània.
- Compartir nous enfocaments metodològics que contribueixin a millorar la recerca, especialment en l’anàlisi de materials, isòtops i tècniques de producció.
- Promoure l’intercanvi d’idees i col·laboracions entre investigadors d’àmbit nacional i internacional.
- Reflexionar sobre l’impacte econòmic, social i ambiental de la mineria romana en els territoris d’explotació i en les societats antigues.
- Debatre estratègies per posar en valor el patrimoni miner i el seu potencial com a recurs cultural i social.
Aquest congrés representa una oportunitat única per avançar en la comprensió del paper que va tenir Hispània com a proveïdor de metalls preciosos a l’Imperi Romà, amb una atenció especial a les mines de plom i plata de la zona de Sierra Morena.
Crida a comunicacions
El termini per enviar propostes finalitza el 3 de març de 2025. Els interessats hauran d’enviar un resum d’entre 500 i 700 paraules, juntament amb el títol i les dades d’autoria, al correu electrònic proyectometallaoretana@gmail.com. Consulta tots els detalls i especificacions aquí.
Programa científic destacat
El programa inclou conferències i ponències a càrrec de reconeguts investigadors internacionals, agrupades en diferents sessions temàtiques:
- Sessió inaugural:
- Conferència a càrrec dels Drs. Claude Domergue i Christian Rico, amb una revisió general sobre la producció de plom a Hispània entre els segles II aC i I dC.
- Estudis regionals:
- Anàlisi de les zones mineres de Sierra Morena, amb intervencions destacades de la Dra. Mar Zarzalejos Prieto i el Dr. Francisco Javier Heras Mora, entre d’altres.
- Presentacions sobre el territori miner de Carthago Nova i les regions del nord-oest peninsular.
- Numismàtica i economia:
- Ponències sobre la circulació monetària i la seva vinculació amb l’explotació minera, amb contribucions del Dr. Clive Stannard i la Dra. Alicia Arévalo González.
- Tècniques i mètodes analítics:
- Ús d’isòtops per determinar l’origen dels materials i les tècniques de producció de lingots de plom, presentat per la Dra. Sabine Klein.
- Impactes socials i ambientals:
- Estudis sobre contaminació per plom en contextos romans, a càrrec de la Dra. Olalla López Costas.
- Debats i conclusions:
- Reflexions finals sobre el paper del plom en la configuració socioeconòmica de la Hispània romana, dirigides per la Dra. Almudena Orejas Saco del Valle.
El congrés també inclou una visita opcional a les mines i fundicions d’El Centenillo, a càrrec del Dr. Alejandro Casas Crivillé, oferint una visió pràctica sobre els espais d’extracció i producció que seran objecte d’estudi durant les sessions científiques.
Programa
Crida a comunicacions
El termini per enviar propostes finalitza el 3 de març de 2025. Els interessats hauran d’enviar un resum d’entre 500 i 700 paraules, juntament amb el títol i les dades d’autoria, al correu electrònic proyectometallaoretana@gmail.com. Consulta tots els detalls i especificacions aquí.
Suport institucional
Aquest congrés és possible gràcies a la col·laboració de:
- Ayuntamiento de La Carolina
- Universidad de Jaén (UJA)
- Instituto Universitario de Investigación en Arqueología Ibérica
- Museo de La Carolina
- UNED
- Proyecto Metalla Oretana
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.