El divendres 8 de novembre, a l’ICAC, tindrà lloc el seminari “Novetats sobre les estructures productives en uillae del Camp de Tarragona”, una jornada de debat i presentació d’estudis recents sobre els espais productius de diverses vil·les d’època romana.
La sessió, que es podrà seguir també en línia via Teams, ha estat organitzada per dos investigadors del grup MIRMED: el Dr. Francesc Rodríguez, especialista en arqueologia de la ciutat romana de Tarraco i arquitectura tardoromana i visigoda, i Maria Rueda, investigadora predoctoral amb un interès en la producció, l’ús i la difusió de dolia en època romana i en el territori de la Hispania Citerior.
Entre els temes de la jornada, s’exploraran el paper de les villae com a centres de producció, així com els aspectes tècnics i socials d’aquesta activitat productiva.
El seminari serà una oportunitat per a aprofundir en els descobriments recents i en les interpretacions sobre estructures productives com les premses i els cellers, però també en elements específics com els dolia estudiats per Maria Rueda, que revelen informació clau sobre els mètodes de producció i la capacitat de les villae romanes com a centres d’emmagatzematge de vi. En concret, les recerques a Mas dels Frares i altres jaciments similars permeten esbrinar millor l’organització de la producció vinícola en el territori, especialment en l’Ager Tarraconensis.
Es discutirà, també, la productivitat de les uillae al Camp de Tarragona, i s’abordaran les problemàtiques específiques de les estructures productives d’època ibèrica i de conquesta romana (com les cellae o les premses), amb intervencions de membres del MIRMED i d’experts d’altres institucions. La jornada servirà per posar en comú els diferents projectes de recerca i les perspectives metodològiques per analitzar l’economia rural romana i ibèrica.
A més de les intervencions d’investigadors i investigadores del grup de recerca MIRMED de l’ICAC, també hi haurà participacions externes, com la de l’arqueòleg Dr. Antoni Martín Oliveras (CEIPAC-UB), que obrirà la sessió amb una ponència inaugural.
Aquest esdeveniment reflecteix la tasca col·laborativa entre els diferents equips de recerca del grup MIRMED en la recerca de les estructures productives romanes i ibèriques, i ofereix una visió integrada dels diferents projectes i línies d’investigació actuals.
Programa:
- 09.00 h. Presentació
- 09.15 h. Conferència inaugural: «Estructures productives vitivinícoles d’època romana a Hispania Citerior Tarraconensis: avantatges comparatius i càlcul de rendiments», Antoni Martín (CEIPAC-UB – Projecte Cella Vinaria)
- 10.00 h. “Dolia vinícoles al Camp de Tarragona: capacitats, cellae i productivitat”, Maria Rueda (ICAC)
- 10.30 h. Debat
- 11.00 h. “Els espais productius de la vil·la romana de Mas dels Frares i el centre productor vitivinícola de Mas d’en Bosc (Constantí, Ager Tarraconensis)”, Francesc Rodríguez i Lluna Magarolas (ICAC)
- 11.30 h. “L’estudi de les estructures i espais productius vitivinícoles d’època ibèrica i de conquesta (segles VI – I aC). Problemàtiques i propostes de funcionament”, Antoni Corrales (ICAC)
- 12.00 h. Pausa – Minut de silenci en solidaritat amb les víctimes de la DANA
- 12.15 h. “Espais de cultius i àrees de producció vitivinícoles al Camp de Tarragona: els casos de les villae dels Castellets i Vilardida”, Jordi Morera i Adrià Cubo (Arqueòlegs.cat)
- 12.45 h. Debat
- 13.15 h. Cloenda
Detalls de connexió:
Seguiu les presentacions del seminari per Teams, en obert (sense registre previ) en aquest enllaç: https://bit.ly/seminariMIRMED
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.