Més de 300 investigadores i investigadors oferiran tallers científics i xerrades divulgatives arreu de la demarcació durant la darrera setmana de setembre i la primera d’octubre.
Aquest gran esdeveniment divulgatiu, que a les comarques de Tarragona coordina i organitza la Unitat de Comunicació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili, ha previst enguany un centenar de propostes adaptades a diferents tipus de públic repartides per tota la demarcació i en les que hi participen més de 300 investigadores i investigadors de la URV i dels centres de recerca CERCA del territori: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA) i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA).
La Nit Europea de la Recerca arriba a la setena edició amb una xifra rècord d’activitats.
La programació de la Nit Europea de la Recerca s’ha fet pública el 17 de setembre al Rectorat de la URV, en un acte al qual han assistit el rector de la Universitat, Josep Pallarès, la consellera d’Hisenda, Serveis Interns i Tecnologia i Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Isabel Mascaró i Sonia Fernández Veledo, investigadora responsable de l’àrea de recerca de Malalties Metabòliques i Nutrició i membre del Comitè Assessor de Direcció de l’IISPV.
Mig centenar de tallers científics
L’activitat central de la Nit Europea de la Recerca és la fira de tallers científics que durant la tarda de divendres 27 i el matí de dissabte 28 de setembre es farà a la plaça Corsini de Tarragona. Entre els dos dies, mig centenar de tallers de diferents àmbits del coneixement ompliran la plaça amb propostes molt experimentals per apropar la ciència, en la seva varietat de disciplines, de forma lúdica i comprensible.
La fira de tallers obrirà divendres de 16.30 a 21.00 h i dissabte de 10.00 a 14 h. En l’edició de l’any passat, més de 5.000 persones van passar per la fira de tallers científics a la plaça Corsini de Tarragona. Us ho perdreu?
L’ICAC-CERCA hi participa amb tres tallers experimentals que ens acostaran al món romà des de la perspectiva del comerç, l’artesania i la vida quotidiana. Us hi esperem!
- A pic i pala! Construïm una vil·la romana. Amb Maria Rueda, Marta Flórez i Inmaculada Richaud (divendres 27 a la tarda). Amb el suport d’Ana Gallego.
En aquesta activitat et posaràs a la pell M. Clodius Martialis, un comerciant i productor de vi que va viure a l’època romana. Descobriràs com era la seva residència i com, poc a poc, va desenvolupant el seu negoci. T’apuntes a l’aventura?
- Marbre, luxe i color: muntem un paviment a la romana! Amb Jordi Oliver, Marta Flórez i Inmaculada Richaud (dissabte al matí). Amb el suport d’Ana Gallego.
Luxe, color, prestigi, simbolisme i tècnica eren els ingredients necessaris per fabricar els paviments més exclusius de l’època romana. Amb aquesta activitat posaràs a prova les teves habilitats artesanals muntant un opus sectile, un tipus de terre fet de marbre. T’hi atreveixes?
-
Sabors romans: descobrim l’alimentació del passat. Amb Marta Flórez i Inmaculada Richaud (dissabte al matí). Amb el suport d’Ana Gallego.
En aquest taller aprendràs algunes receptes de l’antiga Roma i la varietat d’ingredients que s’utilitzava en aquella època, a més de la procedència de tots aquests aliments i les xarxes comercials de l’època. Saps quin és l’origen de la menta? I el del comí? Els romans menjaven xocolata? Descobreix-ho en aquest taller.
Xerrades i tallers divulgatius
A banda dels tallers científics també s’han organitzat activitats prèvies i posteriors a aquest acte central que permeten arribar a altres públics, com l’adolescent. Durant la setmana del 23 al 27 de setembre els centres de secundària de la demarcació rebran la visita d’investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca que impartiran més de 30 xerrades i tallers divulgatius i arribaran a més d’un miler d’alumnes.
Des de l’ICAC-CERCA, la investigadora predoctoral Maria Anguera (MIRMED) hi participa amb la xerrada “Què és l’arqueologia? Un exemple aplicat a l’època ibèrica” (a l’INS Pons d’Icart de Tarragona)i l’investigador postdoctoral David Montanero (MIRMED) hi participa amb la xerrada “Qui eren els fenicis? Què és l’arqueologia? Una forma senzilla de conèixer i entendre el passat” (a l’Escola Riera Alta de Santa Coloma de Gramenet).
També s’ha programat una activitat per a públic adult dijous 26 de setembre a les 18 h a FiraEvents de Reus: una sessió de nou microxerrades divulgatives organitzada per l’IIPSV en col·laboració amb la URV, on investigadores i investigadors de diferents àmbits faran una pinzellada de les seves línies de recerca.
A Tarragona, hi haurà altres activitats relacionades al Museu del Port de Tarragona, al Mercat Central de Tarragona i al CaixaForum. Per segona vegada, hi haurà una fira de tallers científics a Tortosa.
La informació detallada amb totes les activitats de la Nit Europea de la Recerca es pot consultar a la web tarragona.nitdelarecerca.cat