Un equip interdisciplinari liderat pel grup de recerca GIAP (ICAC) ha dut a terme la segona campanya de mostreig de sòls al Parc Natural del Montseny, del 21 al 25 d’octubre.
Aquesta campanya, liderada pels investigadors principals del projecte PastMont, Valentina Pescini i Abel Gallego, ha inclòs un nou sondeig de sòl excavat al Pla de la Calma, amb una profunditat d’1,5 metres. Les mostres recollides de les diverses capes de sòl s’analitzaran amb tècniques avançades per a datació per radiocarboni, pedoantrocologia, micromorfologia, palinologia, anàlisi biomolecular i proves fisicoquímiques. Els resultats permetran obtenir noves dades sobre les dinàmiques vegetals a llarg termini i les pràctiques agro-silvo-pastorals que han modelat aquest entorn natural.
El projecte PastMont, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (CLT009/22/00036), té com a objectiu reconstruir l’evolució de les pràctiques agrícoles i ramaderes al Montseny occidental, des del Pla de la Calma fins a Aiguafreda (Vallès Oriental), en un període de transició històrica que va des de la fi de l’època romana (segles V-VI) fins a la consolidació del paisatge feudal (segles XII-XIII).
PastMont té un equip interdisciplinari format per experts en arqueologia mediambiental, geoarqueologia, topografia i documentació històrica. A més d’Abel Gallego i Valentina Pescini, per part de l’ICAC compta amb investigadors destacats com Alexandra Livarda i Alfredo Mayoral, Theoni Baniou i Alexandra Kriti. També, hi participen també investigadors de centres de recerca destacats, inclosa la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el laboratori AmbiLab de la Universitat de La Laguna.
Amb una estratègia que combina recerca científica i transferència de coneixement, el projecte PastMont col·labora amb institucions locals com el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i els municipis d’Aiguafreda i Sant Martí de Centelles, amb la intenció de promoure una gestió territorial respectuosa amb la història d’aquest paisatge.
Amb el suport d’aquest treball en xarxa, el grup de recerca GIAP explora com el passat ramader i agrícola del Montseny encara es reflecteix en el paisatge actual, buscant connectar les pràctiques històriques amb l’entorn present per preservar-ne la memòria i promoure una gestió sostenible del territori.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.