Ens plau compartir amb vosaltres les novetats de la investigadora predoctoral Theoni Baniou, que ha iniciat una estada de recerca de dos mesos a la Universitat de Montpeller (França), sota la supervisió del Dr. Laurent Bouby, membre de la Plataforma de carpologia-antracologia de l’equip de Dinàmica de la biodiversitat i antropoecologia de l’Institut des Sciences de l’Évolution de Montpellier (ISEM).
El Dr. Bouby, juntament amb l’equip de l’ISEM, està compartint generosament els seus coneixements amb la nostra investigadora de l’equip d’arqueobotànica del GIAP, centrant-se en la tècnica de Morfometria Geomètrica Moderna (GMM).
Durant aquesta estada, Baniou està aplicant aquest aprenentatge en l’anàlisi de llavors de raïm provinents del jaciment romà de Guissona (Catalunya, Espanya). La formació inclou totes les fases del procés, des de la fotografia de les llavors fins a l’anàlisi de les imatges i els procediments estadístics bàsics per comparar les mostres arqueològiques entre elles i amb mostres modernes de referència de raïm domesticat i silvestre, utilitzant l’extensa base de dades del centre amfitrió.
Aquesta col·laboració apunta ser molt fructífera, els primers resultats són realment prometedors! Seguiu a xarxes les noves descobertes sobre la viticultura romana que compartirem ben aviat (@ICAC_cat, @GIAP_ICAC).
Theoni Baniou està desenvolupant la seva tesi doctoral a l’ICAC-CERCA, Exploring Roman tastes: an interdisciplinary approach, using archaeobotany, organic residue analysis and GMM to reconstruct dietary habits in the northeast of the Iberian peninsula, amb la supervisió de les Dres. Alexandra Livarda (ICAC-CERCA) i Núria Romaní (UAB).
Aquest projecte compta amb el suport d’una beca de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (CIN21).
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.