Infraestructures de ciència oberta a l’ICAC
- Web de ciència oberta
Espai web dedicat a la ciència oberta, amb l’objectiu de facilitar l’adopció de pràctiques de ciència oberta per part del seu personal investigador.
Accés: https://openscience.icac.cat/
- Portal de la Recerca de Catalunya (CORA.PRC)
Des del juny de 2018 l’ICAC forma part del Portal de la Recerca de Catalunya (CORA.PRC), una plataforma que té com a objectiu visualitzar i difondre des d’una única plataforma tota la recerca que es porta a terme a Catalunya, facilitant l’accés obert a la producció científica.
Accés: https://portalrecerca.csuc.cat/
- CORA. Repositori de dades de Recerca (CORA.RDR)
L’any 2021 l’ICAC va sumar-se a CORA. Repositori de dades de Recerca (CORA.RDR), un repositori de dades federat i multidisciplinari gestionat pel CSUC que permet a les universitats i centres de recerca CERCA i altres entitats de Catalunya que fan recerca la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR (trobable, accessible, interoperable i reutilitzable) i seguint les directrius de la European Open Science Cloud (EOCS).
Els seus objectius són augmentar l’eficàcia i la transparència de la recerca mitjançant la ràpida difusió de les dades i facilitar la seva reutilització.
Accés: https://dataverse.csuc.cat/
- CORA.eiNa DMP
El pla de gestió de dades o DMP, en les seves sigles en anglès (Data Management Plan), és un document formal que descriu les dades que es generen o es recol·lecten al llarg de la vida d’un projecte i resumeix les estratègies per gestionar-les durant la seva execució i també després que aquest hagi finalitzat.
L’ICAC s’ha incorporat l’any 2021 a l’eiNa DMP del CSUC amb la finalitat de facilitar al seu personal investigador la creació de plans de gestió de dades per als projectes finançats pel programa Horitzó 2020, el Consell Europeu de Recerca (European Research Council) de la Comissió Europea o el Pla Estatal, entre altres organismes de finançament.
A partir d’ara és possible crear plans de gestió de dades en línia seguint els principis FAIR consultant les guies i els exemples reals de DMP, fent-ho de manera col·laborativa i estalviant-se un munt de temps i esforç.
Accés: https://dmp.csuc.cat/
- Recercat
Més antiga és la participació en el Recercat (Dipòsit de la Recerca de Catalunya), el repositori cooperatiu impulsat pel CSUC (Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya) en què es pot consultar la literatura de recerca de les universitats i centres d’investigació de Catalunya. S’hi apleguen articles, treballs d’investigació i de fi de màster, treballs i projectes fi de carrera, ponències de congressos, informes, documents de treball, etc.
L’ICAC hi bolca els resultats de la seva recerca des de 2014. Podeu consultar a la web les estadístiques de descàrregues i consultes de l’ICAC que el mateix Recercat genera per institució.
Accés: https://recercat.cat/
Marc normatiu
- Política d’accés obert (2015)
L’ICAC va aprovar, el 2015, una política institucional d’accés obert amb què involucra tota la seva comunitat científica de la institució a dipositar els seus resultats al repositori institucional, vetllar pel respecte als drets de propietat intel·lectual dels autors/es, tenir en compte també les dades i metadades usades en el procés de recerca, seguir les normatives i els criteris internacionals per a repositoris d’accés obert, o facilitar identificadors persistents que permetin l’accés perpetu als documents, entre altres mesures.
Accés: http://hdl.handle.net/2072/376566
- Adhesió a la Declaració de Berlín sobre l’accés obert al coneixement en ciències i humanitats (2020)
Des del 10 de març de 2020, l’ICAC és una de les 650 institucions d’arreu del món que han signat la Declaració de Berlín sobre l’accés obert al coneixement en ciències i humanitats, un dels documents més emblemàtics del Moviment Open Access gestionat per la Societat Max Planck.
Accés: http://hdl.handle.net/2072/527587
- Protocol de gestió de dades de recerca en obert (2021)
Per tal de formalitzar el compromís institucional de l’ICAC sobre la gestió i publicació de dades de recerca seguint els principis FAIR (“trobables”, accessibles, interoperables i reutilitzables), augmentar l’eficiència i la transparència de la recerca, així com vetllar pel compliment de la legislació vigent, el Consell de direcció de l’ICAC va aprovar, el 13 de desembre de 2021, el Protocol per a la gestió de dades de recerca.
Aquest protocol és aplicable a tot el personal investigador de l’ICAC (inclòs el personal adscrit) i preveu que les dades dels projectes finançats amb fons públics siguin dipositades al repositori CORA. Repositori de dades de Recerca i en repositoris especialitzats en arqueologia o multidisciplinaris amb prestigi internacional.
Accés al document: http://hdl.handle.net/2072/521684
- Protocol de gestió del programari de recerca (2024)
El programari de codi obert, juntament amb les pràctiques establertes en els principis FAIR (trobable, accessible, interoperable i reutilitzable), promouen la col·laboració entre el personal investigador, les parts interessades i la societat.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) reconeix la importància del programari de recerca i justifica la creació i l’adopció d’un protocol orientat a promoure la seva visibilitat i reutilització.
Aquest document ha estat aprovat pel Consell de direcció el 19 de desembre de 2024 i complementa el Protocol de gestió de dades de recerca de l’ICAC.
Accés al document: http://doi.org/10.51417/2024_31_6_9