L’ICAC participarà a la tercera edició de la Nit Europea de la Recerca, el novembre de 2020

El trencaclosques de la ceràmica. Foto: ICAC
El projecte, presentat juntament amb altres institucions catalanes dins el projecte Horizon 2020, ha obtingut aquest any el reconeixement oficial de la UE.

L’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica) participarà per tercer any consecutiu a la Nit Europea de la Recerca, que enguany a Tarragona se celebrarà el proper 27 de novembre amb el lema «Recerca per al canvi».

Es tracta d’un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida.

La Universitat Rovira i Virgili coordina les activitats que s’organitzen al node de Tarragona, del qual formen part també els instituts de recerca del territori: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

En la passada edició de la Nit Europea de la Recerca, només a Tarragona van participar en les activitats de divulgació més de 150 investigadores i investigadors de la URV i els instituts de recerca. L’activitat central va consistir en una fira de 34 tallers, que va omplir de gom a gom la plaça Corsini de Tarragona. També es van organitzar tallers a Instituts i xerrades divulgatives, a més d’un espectacle sobre la taula periòdica.

Grup d'investigadors i investigadores de l'ICAC que van participar en els tallers, amb Josep Maria Palet. Foto: ICAC
Grup d’investigadors i investigadores de l’ICAC que van participar en els tallers de la Nit Europea de la Recerca 2019, amb Josep Maria Palet. Foto: ICAC
L’ICAC va participar en la segona edició de la Nit Europea de la Recerca amb quatre tallers, que representen diverses línies de recerca de l’Institut
  1. Amb els ossos d’animals responem preguntes bestials. Amb els investigadors Lídia Colominas, Abel Gallego i Katie Tardio.
  2. El trencaclosques de la ceràmica. Amb els investigadors Josep Maria Macias i Francesc Rodríguez.
  3. Experimenta amb el patrimoni en 3D. Amb els investigadors Ivan Fernández, Karen Fortuny i Josep Maria Puche.
  4. Troba un jaciment! Amb els investigadors Merkourios Georgiadis i Hèctor A. Orengo.

 

La celebració de l’esdeveniment a Tarragona compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i de  l’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET).

La Nit Europea de la Recerca no hagués estat possible sense totes aquelles institucions i entitats que van donar suport logístic o econòmic a fi de poder fer realitat el muntatge, com varen ser: el Mercat Central de Tarragona, les empreses Asesa, Borges i Siurana, l’Ajuntament de Reus o l’Associació per a la Divulgació Científica del Camp de Tarragona.

Finançament europeu a un projecte conjunt a Catalunya

La proposta presentada per a la tercera edició del certamen s’anomena EUNightCAT20 i ha aconseguit per primera vegada finançament per al projecte European Researchers’ Night dins el programa Horizon 2020, després que en les dues passades edicions (2019 i 2018) s’hagi celebrat amb el segell de Nit Associada.

El projecte EUNightCAT20 ha obtingut una molt bona puntuació, amb 14 dels 15 possibles punts. En paraules de Sílvia Simon, investigadora de la Universitat de Girona i coordinadora del projecte, “aquest és el primer cop que la Nit Europea de la Recerca a Catalunya se celebra amb finançament de la Comissió Europea i és un gran suport per posar en valor de cara a la societat la recerca i innovació catalanes”.

Des de la primera edició, l’any 2018, la URV coordina el node de Tarragona; la UdG és la institució coordinadora del projecte i també del node de Girona; l’Associació Catalana de Comunicació Científica amb la col·laboració d’ISGlobal coordina el de Barcelona; la UdL coordina el node de Lleida i enguany s’ha incorporat també la UVIC com a coordinadora del node de Catalunya Central.

El projecte també compta amb el suport de diverses entitats com la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitàries i de Recerca) i la ACUP (Associació Catalana d’Universitat Públiques), entre altres.

Ens posem ja a treballar en la nostra proposta d’activitats! Us anirem informant de les novetats, també per Twitter: @ICAC_cat

 

 

COMPARTEIX: