Coneixeu les arqueorutes?
L’ICAC i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser han tirat endavant aquesta iniciativa de transferència del coneixement per a posar en valor el patrimoni històric i cultural que contenen les muntanyes del Parc.
La creació dels itineraris d’interès arqueològic, creiem, és un bon exemple de com la recerca pot contribuir al desenvolupament d’una regió. En aquest cas, donant a conèixer el paisatge cultural com a valor afegit al potencial turístic que ja té la zona.
L’ICAC, amb l’equip de recerca GIAP, treballa amb molt interès l’arqueologia del paisatge, una disciplina que estudia les interaccions de les societats amb el seu entorn i com aquesta interacció ha anat formant els paisatges: paisatges culturals.
Entre els anys 2010 i 2017 un equip d’arqueòlegs del GIAP, dirigits per l’investigador Josep Maria Palet, ha dut a terme diverses campanyes arqueològiques al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Fruit d’aquest treball hem pogut trobar evidències que les valls pirinenques van ser modelades per l’home ja des de la prehistòria (IV-III mil·lennis aC). Les bones pastures i la facilitat d’accés a punts d’aigua van permetre l’establiment de comunitats ramaderes des del Neolític, i fins ara s’han documentat més de 400 estructures arqueològiques relacionades sobretot amb l’activitat ramadera, com ara orris, cabanes, tancats o munyidores.
El disseny de les arqueorutes, resultat de la proposta de patrimonialització de Josep Maria Palet i Pau Olmos, permet descobrir aquestes troballes mentre es fa una excursió per les muntanyes del Pirineu que configuren les capçaleres dels rius Ter i Freser. Un conjunt de sis arqueorutes ens donen a conèixer fins a 21 elements d’interès arqueològic: la cova del Forat de l’Embut, la Coma de Gombrèn, la Dou de Fontalba, la Jaça de les Pedrisses… I molts altres espais que podem seguir amb els itineraris, que estan degudament marcats i senyalitzats.
A més d’un mapa general amb totes les arqueorutes, a la pàgina web del Parc podeu trobar informació detallada per a cada itinerari, que inclou un opuscle que explica els diferents punts de la ruta, el mapa amb el camí a seguir i tota la informació necessària per a gaudir de l’experiència. Us podeu descarregar també un fitxer .gpx amb la ruta per al GPS.
El diumenge 28 de juliol teniu l’oportunitat de fer una arqueoruta amb dos dels investigadors que han participat en la seva elaboració: Josep Maria Palet i Pau Olmos, que faran de guies de la sortida.
Us animeu a fer la ruta per la Coma de Vaca?
Aquesta activitat forma part de la programació d’activitats interpretatives per a 2019 del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.
- Tota la informació de les arqueorutes i els itineraris d’interès arqueològic estan disponibles a la web del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser: