La setena edició del congrés LRCW – Coarse Wares, Cooking Wares and Amphorae in the Mediterranean: Archaeology and Archaeometry va cloure els dies 18 i 19 d’octubre amb unes visites culturals als jaciments de València la Vella (a Riba-roja de Túria) i la ciutat de Lucentum (Alacant), i al Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ).
L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, va fer l’apertura de la Conferència Internacional al Castell amb la participació de més d’un centenar d’especialistes de tot el món.
Els responsables dels treballs arqueològics al jaciment de València la Vella van escollir aquest emplaçament tan significatiu per a mostrar els treballs arqueològics que, entre els passats 29 de juliol i 16 d’agost, van viure la seva quarta campanya, en el marc del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda de València la Vella a Riba-roja.
Com es va publicar durant el congrés, la singularitat del jaciment ha fet que, en el marc del projecte que està en marxa des de 2016, el jaciment de València la Vella de Riba-roja de Túria sigui un dels protagonistes en l’exposició sobre visigots del Museu de Prehistòria de València que s’està preparant, fruit de la col·laboració del Museu de Prehistòria de la Diputació de València i de l’equip d’arqueòlegs que treballa en el jaciment.
L’alcalde de Riba-roja apertura la Conferència Internacional al Castell amb la participació de més d’un centenar d’especialistes de tot el món #visigodoshttps://t.co/4TIwALSnRdpic.twitter.com/dTrjy6zDjK
— Ayto Riba-roja (@ayto_riba_roja) 17 d’octubre de 2019
Segons paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, “estem convençuts que el jaciment de València la Vella aportarà claus de valor per a la comprensió de la història després del període romà a València. Els arqueòlegs ens ho estan demostrant amb el seu treball sostingut”. També va traslladar la seva felicitació “al gran treball de difusió i gestió que està fent l’Ajuntament de Riba-roja al voltant de la cultura visigoda i dels seus espais”.
Les excavacions han estat dirigides pels arqueòlegs Josep Maria Macias, Esperança Huguet, Miquel Rosselló, Francesc Rodríguez i Karen Fortuny, sota la coordinació d’Albert Ribera. Aquest passat estiu es va continuar l’excavació de la zona del darrere de la muralla, a la part occidental del jaciment, on van aparèixer dues grans sitges molt a prop d’on se’n va trobar una altra durant la campanya de 2018. Al seu interior s’hi van recuperar diverses ceràmiques en molt bon estat de conservació, que han donat lloc al millor conjunt de vaixella fins ara recuperat al jaciment.
A la mateixa zona, en campanyes anteriors, també es van identificar restes de fabricació de vidre. Les troballes d’aquesta zona sud-oest, amb un camp de sitges per emmagatzemar cereal i els indicis clars d’activitat productiva, indicarien que seria una zona centrada en afers artesanals i econòmics.
Com en anys anteriors, l’organització del projecte s’ha fet des de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) de Tarragona i la Regidoria de Turisme i Patrimoni de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria; amb finançament de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.
Èxit de participació al congrés LRCW7
Les sessions de presentacions del congrés van tenir lloc del 15 al 18 d’octubre, a la Facultat de Teologia Vicent Ferrer de València. Hi va haver 130 intervencions, que van presentar recerques sobre 17 països de l’entorn mediterrani, la majoria europeus però també de Tunísia, Egipte, Turquia i Israel.
A banda de les presentacions, hi va haver també, entre altres activitats, una exposició de pòsters i una mostra de ceràmica tardoantiga, en què els experts van poder veure i manipular diverses peces de ceràmica tardoantiga.
Podeu veure més imatges del congrés al Facebook de la Facultat de Teologia Vicent Ferrer de València:
Levante. El Mercantil valenciano, «La Facultad de Teología acoge el séptimo Congreso Internacional de cerámica tardo antigua del Mediterráneo».
Ajuntament de Riba-roja de Túria, «Riba-roja acoge el 17 de octubre la séptima edición del congreso Internacional LRCW».
Diputació de València, «El jaciment de València la Vella serà un dels protagonistes en l’exposició sobre visigots del Museu de Prehistòria».
Noticias Camp de Turia, «El jaciment de València la Vella de Riba-roja de Túria serà un dels protagonistes en l’exposició sobre visigots del Museu de Prehistòria».