L’ICAC va omplir la Sala d’actes el passat divendres 31 de maig en ocasió del IV Seminari d’epigrafia i arqueometria, que també va acollir un homenatge a Rosa M. Mercado, una jove arqueòloga formada al Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-UAB-ICAC).
Més de cinquanta persones van assistir al llarg del dia a la quinzena de presentacions que hi havia programades.
En la part més acadèmica de l’acte, hi van haver una desena de presentacions sobre temes relacionats amb la numismàtica, metalls i les últimes novetats en diversos jaciments i dipòsits on podem trobar aquesta mena de peces.
Ignacio Montero, investigador del CSIC i expert en arqueometal·lúrgia, va presentar la ponència Circulación de la plata entre la Península Ibérica y el Mediterráneo Oriental, en què va fer un recorregut pels darrers avenços en la identificació de procedència d’aquest metall mitjançant la combinació de diverses tècniques analítiques. Va destacar especialment la possible utilització de mineral peninsular (tant de plata com de plom, necessari per la seva extracció de la mena) a l’altre extrem del Mediterrani.
Marta Campo, exdirectora del Gabinet Numismàtic de Catalunya del MNAC, i Pere Castanyer, Marta Santos i Joaquim Tremoleda, del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries, van presentar un conjunt de denaris descoberts a la Insula 30 de la ciutat romana d’Empúries en la campanya d’excavació arqueològica de 2016. Aquest petit tresor, o tresoret, com l’anomenen els mateixos experts, representa una troballa excepcional no només pel fet d’haver-se trobat en context arqueològic sinó també per la seva composició ‒formada únicament per denaris romans‒ en un moment cronològic en què les encunyacions emporitanes de tradició grega i la moneda ibèrica també circulava en aquest assentament.
Altres ponències van parlar sobre el dipòsit de bronzes de la Colomina de Bor, a Bellver de Cerdanya (Josep Gallart, dels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Lleida), els objectes metàl·lics de la necròpolis d’Almenara (Ares Vidal, de l’empresa Iltirta), o la importància del metall en les necròpolis ibèriques (Maria Carme Belarte, ICREA-ICAC), entre altres temes.
Les comunicacions de la tarda van donar veu a joves investigadors, amb la participació de diversos doctorands de l’ICAC i d’altres centres. Així, es van presentar les últimes novetats en les intervencions arqueològiques a la fortalesa dels Vilars ‒a Arbeca (Alba Castellano i Jordi Martínez, GIP), al jaciment de València “la Vella” ‒a Riba-roja de Túria (Iván Fernández, Francesc Rodríguez i Karen Fortuny, ICAC), i al Castellet de Banyoles (Òscar Caldés, UB).
En la part més relacionada amb l’homenatge a la Rosa M. Mercado, les investigadores M. Carme Belarte i Núria Rafel li van dedicar unes sentides intervencions; i els seus companys i companyes, especialment la Laura Galán i la Karen Fortuny, a qui hem d’agrair la iniciativa de l’acte, van recordar també la seva persona i la seva relació amb l’arqueologia.