Marta Prevosti i Monclús és, des del 23 d’abril, la nova vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans. Membre de l’IEC adscrita a la Secció Històrico-Arqueològica, Prevosti ocupa el càrrec que va deixar vacant Mariàngela Vilallonga, nomenada consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya el passat mes de març.
Prevosti pren aquesta responsabilitat «amb esperit de servei, amb ganes d’empènyer perquè la cultura catalana floreixi i ocupi el lloc que mereix al món». Així mateix, la investigadora de l’ICAC, que fa anys que col·labora amb l’IEC, ha pres possessió del càrrec amb l’objectiu que la institució «tingui cada dia més ressò i influència en el dia a dia de la gent».
Una investigadora de llarga trajectòria
Marta Prevosti és investigadora sènior de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica des de 2005, membre de la Comissió Internacional per a la Tabula Imperii Romani – Forma Orbis Romani (TIR-FOR), membre de la junta de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC, i membre del consell de redacció de diferents revistes científiques. Anteriorment va ser professora titular d’arqueologia de la Universitat de Barcelona i va treballar per a l’Institut d’Estudis Catalans.
Visiteu el projecte TIR-FOR (ICAC-IEC), el mapa digital de l’imperi romà
Ha estat pionera, en l’àmbit estatal, en els estudis de territori i poblament rural dins del marc de la ciutat romana. Ha treballat en vil·les romanes de Torre Llauder (Mataró), el jaciment del Morè (Sant Pol de Mar), la vil·la dels Antigons (Reus) o l’estudi en curs de la vil·la de la Gran Via – Can Ferrerons (Premià de Mar). Ha coordinat els treballs d’arqueologia de diverses obres d’autopistes (C32, C32 sud – Pau Casals, AP-7), amb l’interès de realitzar arqueologia del territori i del paisatge.
Ha codirigit amb Josep Guitart i Duran el projecte Ager Tarraconensis (PAT) de l’ICAC-IEC (amb quaranta-un investigadors), del qual s’han publicat sis volums i nombrosos articles. També amb Josep Guitart i Duran, treballa en la digitalització del projecte gairebé centenari de la TIR-FOR, de la Unió Acadèmica Internacional, amb la creació d’un mapa del món romà dins del concepte de linked open data (col·laboració ICAC-IEC). Prevosti també ha treballat en temes de religiositat en el món rural, de la producció tèxtil a l’època romana i d’història de l’arqueologia. Ha publicat més d’un centenar de llibres i articles científics.
La Vanguardia, «Marta Prevosti, nueva vicepresidenta del Institut d’Estudis Catalans».
El Punt Avui, «Marta Prevosti substituirà Mariàngela Vilallonga com a vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans».
Diari de Girona, «Prevosti substitueix Vilallonga com a vicepresidenta de l’IEC».
Vilaweb.cat, «Marta Prevosti substituirà Mariàngela Vilallonga com a vice-presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans».
Al dia.cat, «Marta Prevosti, nova vicepresidenta de l’IEC en substitució de Vilallonga».
Revista Mirall, «Marta Prevosti substituirà Mariàngela Vilallonga com a vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans».
TIR-FOR International Commission. Union Académique Internationale. Tabula Imperii Romani – Forma Orbis Romani.