S’ha obert el termini d’inscripció per al congrés internacional LRCW. La propera edició, 7th International Conference on Late Roman Coarse Wares, Cooking Wares and Amphorae in the Mediterranean: Archaeology and Archaeometry (LRCW 7), es farà a València, Riba-roja de Túria i Alacant, del 15 al 19 d’octubre de 2019.
L’ICAC participa activament en l’organització d’aquest congrés, que s’ha convertit en un referent internacional per als millors especialistes del món en ceràmica tardoantiga (del segle III dC a finals de l’antiguitat) de la Mediterrània. El congrés mostrarà els últims avenços en l’estudi de les àmfores, la vaixella de taula i la ceràmica comuna (cassoles, gerres i altres peces d’ús quotidià), amb especial interès en l’aplicació de les anàlisis arqueomètriques.
Consulteu aquí el formulari d’inscripció
Les actes del congrés es publiquen regularment amb la prestigiosa editorial Archaeopress Oxford, amb difusió a nivell mundial.
La primera edició del congrés LRCW es va organitzar satisfactòriament a Barcelona l’any 2002. La publicació de les actes del congrés va tenir una acollida tan entusiasta per la comunitat científica, que el Comitè internacional va decidir organitzar edicions periòdiques (cada tres anys) a diferents ciutats de la Mediterrània: Ais de Provença – Marsella – Arle (França, 2005), Parma – Pisa (Itàlia, 2008), Tessalònica (Grècia, 2011), Alexandria (Egipte, 2014) i Agrigent (Sicília, Itàlia, 2017).
Segons Josep Maria Macias, investigador de l’ICAC i membre del Comitè local d’organització de la 7a edició, el retorn del congrés a Espanya és una molt bona notícia.
Estem molt contents de poder acollir en el nostre entorn els millors especialistes del món en ceràmica tardoantiga. També ho interpretem com un impuls al projecte de recerca que estem duent a terme al jaciment de València ‘la Vella’, a Riba-roja de Túria, on esperem, en els propers anys, aportar nous continguts per al coneixement de la ceràmica tardoantiga. Aquesta reunió és, al mateix temps, la III Jornada d’Arqueologia de Riba-roja. Actualment ja es pot fer una visita virtual al jaciment de València “la vella” a través de la plataforma de models de realitat virtual Sketchfab, en accés obert.
Durant el congrés els participants tindran l’oportunitat de visitar diversos jaciments arqueològics i examinar ceràmica tardoantiga de diferents parts de la Mediterrània. L’organització d’aquestes i altres activitats oferiran l’oportunitat de familiaritzar-se amb la producció de ceràmica del període tardà i l’antiguitat tardana a Hispània. Una de les activitats més esperades del congrés és l’excursió a un jaciment de l’àrea que acull la trobada, i en aquesta ocasió s’ha escollit visitar la ciutat de Lucentum (Alacant).
El congrés LRCW7 l’organitzen l’Ajuntament de València (Secció d’Investigació Arqueològica Municipal de València), l’Ajuntament de Riba-roja de Túria (III Jornades d’Arqueologia de Riba-roja), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Equip de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona (ERAAUB), en col·laboració amb el Museu d’Arqueologia (MARQ) d’Alacant, el Museu de Prehistòria de València i la Universitat de Teologia de València.
Resums
A banda de la inscripció, encara està obert el termini per a presentar resums per a la conferència (fins el 30 d’abril). Per a més informació, adreceu-vos a Lrcw7conference@gmail.com.
Es poden enviar resums d’un màxim de 300 paraules, en format Word, incloent: títol (en majúscules), nom(s), institució, adreça de correu electrònic del(s) autor(s) i 5 paraules clau. Cal especificar si es vol presentar una comunicació oral o un pòster. Els resums seran avaluats pel Comitè Científic.
Sessions
Està previst que el congrés compti amb cinc sessions, seguint els següents temes:
- La Mediterrània occidental
- La Mediterrània oriental
- Illes del Mediterrani
- Ceràmica romana tardana a Espanya
- Sessió especial: el problema del segle VIII
Cada sessió serà introduïda per una presentació de 30 minuts a càrrec d’un ponent convidat i seguirà amb les comunicacions orals. Hi haurà sessions de pòsters i tallers o seminaris amb mostres de ceràmiques.