El grup de recerca GIAP ha estat convidat a fer una prova del sistema de detecció automàtica de fragments ceràmics a Sardenya, en el marc del projecte de recerca LASS. Hèctor Orengo, amb el suport de Paloma Aliende, de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC, i la participació de l’investigador adscrit a l’ICAC Arnau Garcia, seran a Sardenya del 7 al 12 de juliol.
El projecte LASS, Landscape Archaeology of Southwest Sardinia Project (Projecte d’Arqueologia del Paisatge del Sud-oest de Sardenya, en anglès) busca situar les interaccions home-medi des del neolític fins la primera etapa de l’edat de bronze (ca. 950-720 aC), un període que en el cas concret de Sardenya s’anomena Nuragic i que va donar lloc a tota una civilització. En particular, el projecte vol entendre com l’emergència nuràgica i la decadència púnica tardana que es pot apreciar a l’àrea arqueològica de Pani Loriga van afectar l’organització rural i els sistemes d’extracció en sentit ampli.
El projecte fa una aproximació multidisciplinària i combina diferents metodologies (enquesta superficial del terreny, anàlisi geoespacial, documentació diacrònica…) i diferents objectes d’estudi (llocs mortuoris del neolític, explotacions mineres, ceràmiques…). L’àrea d’estudi, no obstant, es centra específicament als turons baixos i les petites valls situades entre les muntanyes del Sulcis i el golf de Sant’Antioco, al sud-oest de Sardenya.
El projecte LASS és una iniciativa de la Universitat de Pàdua (Itàlia), el Ministeri de Béns i Activitats Culturals i de Turisme (del Govern d’Itàlia), l’Àrea Arqueològica de Pani Loriga i la Universitat de l’Estat de Florida (EUA).
Orengo i l’ICAC han estat convidats a participar-hi pel seu treball amb intel·ligència artificial en la detecció de jaciments i restes arqueològiques. L’equip també aprofitarà l’ocasió per provar un nou tipus de GPS diferencial que ha adquirit el GIAP recentment.