De l’estudi del territori a la cartografia digital
(26 i 27 d’octubre de 2020)
La Comissió Internacional per a la TIR-FOR convoca el primer Simposi TIR-FOR, un espai en què poder reflexionar i debatre sobre la interacció indissociable entre la recerca sobre poblament, territori i topografia arqueològica i la cartografia digital.
S’ha ampliat el termini d’inscripcions fins al 31 de maig!
El simposi s’organitzarà al voltant de tres sessions temàtiques. Cada sessió comptarà amb una ponència que farà d’eix vertebrador de la sessió i, a continuació, es presentaran les comunicacions associades a la temàtica (20-30 minuts). També està prevista la presentació de pòsters i els espais de debat corresponents.
Si el simposi no es pot celebrar presencialment, es farà en mode virtual
1a sessió temàtica: Present i futur del projecte internacional TIR-FOR
- Ponència: Equip català de la TIR-FOR (IEC, ICAC): «TIR-FOR, un projecte centenari en l’eix de la digitalització cartogràfica»
- Comunicacions dels diferents equips de la Comissió Internacional per a la TIR-FOR
- Altres comunicacions i pòsters
2a sessió temàtica: Mapes digitals del món romà i aplicacions especialitzades
- Ponència: Johan Åhlfeldt (Universitat de Göteborg): «Digital maps and historical gazetteers: function and importance for digital historical research»
- Comunicacions i pòsters
3a sessió temàtica: Els estudis de paisatge, poblament i topografia arqueològica i la cartografia digital
- Ponència: Hèctor Orengo i Josep M. Palet (Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Grup d’Investigació d’Arqueologia del Paisatge, GIAP): «Anàlisi del paisatge integrat: més enllà de la distribució de jaciments»
- Comunicacions i pòsters
Les propostes s’han de presentar abans del 31 de maig a la pàgina d’inscripcions
Les llengües del simposi són català, castellà, anglès, francès i italià.
Més informació
Formen part del Comitè científic del simposi:
Josep Guitart, Marta Prevosti, Luisa Migliorati, Laura Ebanista, Fathi Bejaoui, Moez Achour, Judyta Rodzinska-Nowak, Mihai Barbulescu, Florin-Gheorghe Fodorean, Georgios Zachos, Núria Romaní, Ada Cortés, Pau de Soto, Antoni González Senmertí, Ferran Arasa, Josep Maria Palet i Hèctor Orengo.
Sobre la TIR-FOR
Les grans possibilitats que ofereix la cartografia digital l’han convertida en una eina essencial per a la recerca i la divulgació del coneixement sobre el món romà. Els resultats de la recerca esdevenen exponencialment potents amb motiu de la col·laboració d’esforços. Cada cop és més clar que els objectius importants requereixen disposar de xarxes internacionals d’investigadors/es que tracin fites comunes i prenguin acords sobre la metodologia de treball.
En aquest context, té una importància especial el fet que els estudis de poblament, xarxes de comunicació i elements econòmics, de toponímia i topografia arqueològica, així com els estudis de territori i de paisatge, que són en la base de molts d’aquests processos cartogràfics, utilitzin metodologies consensuades per a poder interactuar i construir col·lectivament els mapes del món romà, explorant les enormes potencialitats de les dades obertes enllaçades (linked open data). Cal fer xarxa entre els diferents equips de recerca per a arribar a enteses en la traducció cartogràfica dels elements estudiats i, en aquest punt, fer una valoració de la investigació que es duu a terme i oferir un fòrum de diàleg.
La TIR-FOR és un projecte promogut per la Unió Acadèmica Internacional (UAI) i coordinat per la Comissió Internacional per a la TIR-FOR. Deriva de dos projectes de topografia cartogràfica antiga del món romà: Tabula Imperii Romani (TIR) i Forma Orbis Romani (FOR), concebuts com a grans obres de col·laboració entre països amb finalitats científiques i unificats en l’Assemblea General de la UAI el 2004.
El repte de la Comissió Internacional és que aquest patrimoni cultural promogui la consciència del passat comú i difongui la investigació dins del concepte de ciència ciutadana. Aquesta eina que avui s’està construint té un potencial enorme per a mantenir actiu culturalment i social el passat romà mitjançant Internet i les noves tecnologies de la informació i la comunicació, que poden permetre integrar el món real amb el món virtual.
L’objectiu del projecte és elaborar la cartografia de síntesi i de detall de l’Imperi romà, dins dels projectes Tabula Imperii Romani (TIR) i Forma Orbis Romani (FOR), i produir una nova metodologia unificada, informatitzada, amb una base de dades comuna per a tots els països, penjada a Internet i connectada amb un sistema d’informació geogràfica (SIG).
Més informació sobre la metodologia del projecte