El 3 de maig s’iniciarà una nova campanya d’excavacions a Llívia

Cèsar Carreras, UAB (esquerra) amb Josep Guitart (UAB-ICAC) i Elias Nova, alcalde de Llívia (dreta).
Els treballs continuaran en el Fòrum Iulia Libica i, enguany, es faran uns sondejos a la part alta del Puig del Castell.

El dia 3 de maig s’iniciarà una nova campanya d’excavacions a Llívia (Cerdanya), al fòrum i territori de la ciutat de Iulia Libica, en el marc del projecte quadriennal codirigit per Cèsar Carreras (UAB) i Jordi Guàrdia, en què participen Josep Guitart (UAB-ICAC) i Núria Romaní (UAB-ICAC).

El director del programa Iulia Libica, Josep Guitart, i el codirector de l’excavació, Cèsar Carreras, es van reunir a Llívia, la setmana passada, amb l’alcalde, Elies Nova, per a informar-lo dels treballs que es duran a terme i les dates previstes.

La campanya del 2021 es dividirà en tres fases diferents:

  • del 3 al 30 de maig es farà excavacions al fòrum romà Iulia Libica;
  • del 5 al 16 de juliol, a la part alta del Puig del Castell, es faran diferents sondejos amb l’objectiu de constatar l’existència i l’assentament d’un poblat ibèric-ceretà o d’unes estructures romano-republicanes a la zona;
  • a partir de la segona quinzena d’agost i durant el mes de setembre, es recuperarà els dies d’excavacions al fòrum.

Aquesta campanya és la darrera dels quatre anys del Pla Quadriennal (2018-2021) i es preveu donar-li continuïtat amb la presentació, aquest any, d’un nou projecte i un conveni entre l’Ajuntament de Llívia, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’ICAC.

Els treballs d’excavació al fòrum romà de Iulia Libica, estan liderats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). En el projecte hi col·laboren la Diputació de Girona i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la GeneralitatServei d’Arqueologia. Els treballs d’excavació són dirigits pels arqueòlegs Cèsar Carreras i Jordi Guàrdia, investigador que va llegir la seva tesi doctoral, sobre el fòrum romà de Llívia, a l’ICAC el passat març de 2018.

L’únic fòrum romà dels Pirineus

L’actual projecte d’excavacions es va iniciar en el 2013, amb el projecte El fòrum de la ciutat romana de Iulia Libica (Llívia), dirigit per Josep Guitart (UAB-ICAC). Amb aquest projecte es van dur a terme diversos treballs arqueològics que van permetre confirmar que les restes arqueològiques descobertes a Llívia corresponien a una ciutat romana.

La prospecció geofísica i els sondejos del novembre del 2013 va confirmar l’existència molt probable d’un fòrum romà altimperial, que podria ser de fundació augustea (segle I dC).

El reestudi de les restes arqueològiques descobertes a Llívia a les Feixes de la Colomina, al peu  del Puig del Castell i a prop de l’església parroquial, entre 1998 i 2003, va ser objecte del treball de final de màster (TFM) de Jordi Guàrdia, amb el títol de “Iulia Libica. Les darreres excavacions i el replantejament de la seva topografia urbana”, dirigit per Josep Guitart i defensat el juny de 2012 a l’ICAC en el marc del Màster Interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-UAB-ICAC).

Després, Jordi Guàrdia va continuar la seva recerca a través de la tesi doctoral, que va defensar a l’ICAC el passat 2018, amb el títol “El fòrum romà de Iulia Libica i l’arqueologia urbana de Llívia (Cerdanya)” i sota la direcció de Josep Guitart (UAB-ICAC) i Oriol Olesti (UAB).

En aquest treball s’avançava la hipòtesi de que aquelles restes podien correspondre a una part del fòrum de la ciutat romana de Iulia Libica, i en base a l’estudi comparatiu amb altres  fora ben estudiats i especialment amb el de la ciutat romana de Ruscino (Perpinyà) s’avançava un possible desplegament planimètric de les restes de Llívia que podrien estendre’s fins al subsòl de l’església parroquial.

Cal destacar que va ser l’any 1997 quan l’arqueòleg cerdà Jordi Campillo va fer la primera descoberta del jaciment i va confirmar que les restes de parets i de ceràmica trobada eren d’època romana. Els treballs posteriors, des d’aquell 1997, han superat amb escreix les millors expectatives.

Teniu a la vostra disposició més informació i més dades del Fòrum Iulia Libica al blog Excavacions romanes a Iulia Libica (UAB).

 


Informació i contacte: Ajuntament de Llívia


 

COMPARTEIX: