Un espai per a conèixer i debatre tècniques d’estudi transversals de l’arquitectura antiga en arqueologia

Ens plau convidar-vos al Seminari Internacional “Mètodes i Tècniques d’Estudi de l’Arquitectura Antiga en Arqueologia”.

L’equip de recerca en Arqueologia Protohistòrica de l’ICAC, liderat per la investigadora ICREA Maria Carme Belarte, organitza el proper 4 de maig un seminari internacional sobre l’estudi de l’arquitectura antiga en arqueologia.

L’objectiu del seminari és mostrar que hi ha multitud de disciplines i mètodes que es poden aplicar a l’estudi de l’arquitectura antiga. I intentar trencar amb la compartimentació entre equips de recerca que treballen sobre un període determinat, ja que moltes d’aquestes tècniques són transversals i es poden aplicar a diferents períodes i tipus de restes arqueològiques.

Una activitat científica centrada en aspectes metodològics, multidisciplinaris i transversals de l’estudi de l’arquitectura antiga en arqueologia.

El seminari vol posar de manifest la pràctica de tècniques d’estudi transversals que es poden aplicar a diferents tipus d’estructures construïdes, de cronologies molt diferents, de distinta naturalesa: arquitectura domèstica, però també monumental, erigida amb materials naturals i tradicionals, però també amb materials d’elaboració antròpica complexa.

Podrem conèixer disciplines i especialitats diverses que tenen en comú el poder aplicar-se a l’estudi de l’arquitectura com a objecte d’estudi de l’arqueologia; ja sigui des d’aproximacions amb una tradició més antiga en el marc de l’arqueologia (com les observacions macroscòpiques o les de tipus etnogràfic o etnoarqueologia), com des de tècniques d’anàlisi fisico-químiques desenvolupades en les últimes dècades, o les noves tecnologies.

El Seminari Internacional Mètodes i Tècniques d’Estudi de l’Arquitectura Antiga en Arqueologia està organitzat per la Dra. Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC) i la Dra. María Pastor Quiles (investigadora Juan de la Cierva a l’ICAC).

Les investigadores María Pastor (esquerra) i M. Carme Belarte (ICREA) són les organitzadores del seminari internacional sobre arquitectura antiga en arqueologia a l'ICAC. Foto: ICAC.
Les investigadores María Pastor (esquerra) i M. Carme Belarte (ICREA) són les organitzadores del seminari internacional sobre arquitectura antiga en arqueologia a l’ICAC. Foto: ICAC.

El programa compta amb vuit comunicacions i tres espais per a discussió i preguntes. Hi participen una dotzena d’especialistes, de sis institucions acadèmiques diferents (d’Espanya, Alemanya i Mèxic), de destacat prestigi internacional en l’àmbit de l’arqueologia, l’arquitectura i la restauració; i que comparteixen objecte d’estudi: l’arquitectura com a producció humana estudiada des de l’arqueologia.

L’arquitectura com a producció humana estudiada des de l’arqueologia.

Els participants tenen experiència en disciplines i especialitats diverses que tenen en comú el poder aplicar-se a l’estudi de l’arquitectura com a objecte d’estudi de l’arqueologia, tant des d’aproximacions amb una tradició més antiga en el marc de l’arqueologia, com des d’observacions macroscòpiques o de tipus etnogràfic (etnoarqueologia), a tècniques d’anàlisi fisico-química desenvolupades en les últimes dècades, o a les noves tecnologies més actuals.

El seminari s’adreça a estudiants, professionals, personal investigador i acadèmic dels camps de l’arqueologia, el patrimoni construït, l’arqueologia de l’arquitectura, la construcció amb terra, l’arqueometria o la restauració. Les presentacions es faran en obert i no cal registre per accedir-hi. Us hi esperem!

Consulta aquí el PROGRAMA amb tots els horaris i informació

Descarrega elTRIPTIC

En línia! Enllaç d’accés (Sala Teams)


Comunicacions:

(9:30 – 10:00 h)

1. Huellas y fragmentos. Análisis estratigráfico de la arquitecturaFernando Vegas López-Manzanares i Camilla Mileto (Universitat Politècnica de València, UPV).

Análisis estratigráfico. Exemple de lectura d’un parament. Imatge de Vegas i Mileto (2021).
Análisis estratigráfico. Exemple de lectura d’un parament. Imatge de Vegas i Mileto (2021).

(10:00 – 10:30 h)

2. El estudio macroscópico de restos constructivos de tierra. Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC) i María Pastor Quiles (ICAC).

Restes constructives en una construcció recent enderrocada. Imatge: Belarte i Pastor (2021).
Restes constructives en una construcció recent enderrocada. Imatge: Belarte i Pastor (2021).

(11:15 – 11:45 h)

3. Burnt wall-paintings on mud plasters and the colour shift of iron pigments – an experimental approach. Franziska Knoll (Universitat Martin Luther de Halle-Wittenberg, MLU).

Experiment de crema d’una paret de terra amb revestiment de fang i decorat amb pintures (Burning down a cob wall with mud straw plaster and paintings). Ragewitz, Saxony-Anhalt, 2013. Copyright: Juraj Lipták, München.
Experiment de crema d’una paret de terra amb revestiment de fang i decorat amb pintures (Burning down a cob wall with mud straw plaster and paintings). Ragewitz, Saxony-Anhalt, 2013.
Copyright: Juraj Lipták, München.

(11:45 – 12:15 h)

4. Arqueologia i arqueometria. Potencial i aportacions a l’estudi d’elements constructius de dos assentaments de la primera romanització (s. II aC). Esther Rodrigo (Universitat Autònoma de Barcelona, UAB), Núria Romaní (ICAC-UAB) i Anna Gutiérrez (ICAC).

Enderroc de teules de Can Tacó. Foto: Equip Can Tacó (2020).
Enderroc de teules de Can Tacó. Foto: Equip Can Tacó (2020).

(12:15 – 12:45 h)

5. Aproximacions metodològiques a l’estudi de les fortificacions antigues: alguns exemples del món ibèric. Oriol Cuscó Badia (ICAC).

Exemple d’aplicació GIS a l’estudi de fortificacions. Castellet de Banyoles de Tivissa. Imatge: Oriol Cuscó (ICAC).
Exemple d’aplicació GIS a l’estudi de fortificacions. Castellet de Banyoles de Tivissa. Imatge: Oriol Cuscó (ICAC).

(16:00 – 16:30 h)

6. Estudis micromorfològics de restes constructives de terra. Marta Mateu Sagués (Universitat Nacional de Mèxic, UNAM).

Fragment de sostre de fang del jaciment de Sant Jaume-Mas d’en Serrà (Alcanar, Montsià).
Fragment de sostre de fang del jaciment de Sant Jaume – Mas d’en Serrà (Alcanar, Montsià).

(16:30 – 17:00 h)

7. Aportes etnoarqueológicos al estudio de la arquitectura doméstica de adobe. María Correas-Amador (investigadora independent).

Exemple actual de casa de toves a Egipte.
Exemple actual de casa de toves a Egipte.

(17:30 – 18:00 h)

8. Anàlisi arquitectònica a partir dels SCMD: casos d’estudi. Josep Maria Macias i Josep Maria Puche (ICAC).

Circ romà de Tarragona. Mostra model mapa de punts obtingut a partir de l'escàner làser. IMatge: ICAC.
Circ romà de Tarragona. Mostra model mapa de punts obtingut a partir de l’escàner làser. Imatge: ICAC.

 

COMPARTEIX: