L’ICAC ha superat amb èxit el procés de renovació del segell d’excel·lència en recursos humans HRS4R, una acreditació que atorga la Comissió Europea a les institucions i centres de recerca europeus que destaquen en la implementació de bones pràctiques en recursos humans.
L’estratègia europea de recursos humans per a investigadors HRS4R (en anglès, Human Resources Strategy for Researchers), dona suport a les institucions i centres de recerca (i a les organitzacions finançadores) en la implementació de polítiques i iniciatives en la gestió de recursos humans que promouen l’atracció de personal investigador i el desenvolupament de la carrera investigadora.
L’ICAC va ser distingit per primera vegada amb l’acreditació i l’etiqueta HR Excellence in Research el 2015, d’acord amb la Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) de la Comissió Europea. En aquell moment, l’ICAC va ser un centre de recerca pioner en aplicar i superar el procés d’avaluació. Fins ara, 654 organitzacions europees han rebut l’acreditació HR Excellence, de les quals 150 són a Espanya (60 a Catalunya).
La Comissió Europea reconeix amb el Premi a l’Excel·lència en Recursos Humans a les institucions que avancen en l’alineació de les seves polítiques de recursos humans amb els 40 principis de contractació de la Carta Europea de l’Investigador i el Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors, basant-se en un pla d’acció i una estratègia de recursos humans personalitzada.
Vegeu aquí el ICAC Pla d’Acció 2021-2023 de l’ICAC per a la implementació de l’estratègia de polítiques de recursos humans d’acord amb la Carta Europea de l’Investigador i el Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors.
El nou pla d’acció és el resultat del procés global d’avaluació de l’estratègia HRS4R a l’ICAC, dut a terme principalment durant el 2020 i que va finalitzar amb la visita (remota) d’un grup d’experts de la CE el març de 2021 i la conclusió del Pla d’Acció 2015-2017 (renovat a 2020).
Tot el procés es va dur a terme mitjançant una aproximació inclusiva i participativa, amb la participació de tota la comunitat investigadora de l’ICAC, els òrgans de govern, els departaments de gestió i els serveis cientificotècnics. Es va nomenar un grup de treball, encarregat de dirigir i coordinar el procés (vegeu els membres aquí).
El Pla d’Acció 2015-2017 (renovat a 2020) va conduir la institució des d’una organització naixent a una autènticament internacional, preparada per a liderar la investigació i la formació avançada en arqueologia clàssica.
Podeu consultar aquí una visió general dels principals èxits i resultats de la implementació del Pla d’Acció 2015-2017 (renovat a 2020).
Un dels principals resultats de la implementació de l’estratègia HRS4R ha estat la creació i actualització del document de principis OTM-R de l’ICAC (en anglès, OTM-R Principles for the recruitment and selection), que estableix els principis i directrius que han de regir una bona política de contractació de personal. La primera versió va ser aprovada per l’ICAC el març de 2017 i la segona versió, revisada i actualitzada, va ser aprovada el juny de 2021.
També ha comportat una millora molt significativa la creació del Comitè d’Igualtat, que ha conduït a l’aprovació del Pla d’acció per a la igualtat de gènere (que està a punt de renovar-se, el 2022) i del Protocol per a la prevenció, detecció i actuació contra les situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual.
Des de l’ICAC volem agrair i felicitar tota la comunitat ICAC per la seva participació desinteressada en aquest procés de millora contínua i convidem a tots els investigadors i investigadores que s’apropin a conèixer la nostra política de recursos humans i busquin una oportunitat de treball al nostre centre. Seguim!