Oberta la inscripció al V Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal.
El congrés, que s’havia de celebrar el novembre de 2020, va quedar posposat per l’emergència sanitària de la covid-19. Enguany es recupera aquesta trobada els propers dies 24 a 27 de novembre amb el lema Ports romans. Arqueologia dels sistemes portuaris, sota la direcció d’Ada Lasheras, Joaquin Ruiz de Arbulo i Patricia Terrado. Les sessions tindran lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (Campus Catalunya, Tarragona).
Es pretén estudiar l’organització dels grans ports, entesos com a espais interconnectats a nivell local i regional mitjançant les xarxes de redistribució de cabotatge, així com les grans rutes marítimes, amb un paper essencial en el transport de tot tipus de persones, productes i idees al llarg del Mediterrani.
L’objectiu és entendre els ports no només com una àrea construïda, sinó com a nodes d’una gran xarxa formada per altres ports i ancoratges del seu propi entorn –formant el que coneixem com a “sistemes portuaris”– i, a gran escala, amb rutes de llarga distància, mediterrànies però també atlàntiques.
Inscripció oberta! La inscripció és gratuïta i es pot fer a través d’aquest formulari d’inscripció. La secretaria del congrés proporcionarà un certificat de participació.
Els treballs arqueològics que han afectat les àrees paleo-portuàries han contribuït al desenvolupament de tècniques específiques d’arqueologia nàutica, per tal d’enfrontar-se al desafiament dels derelictes enterrats i als abocaments de cultura material al fons de les dàrsenes.
D’altres vegades han estat també necessaris altres estudis per a l’anàlisi d’aquests derelictes, com la sedimentologia o la restitució del paleoambient, o bé a través de nous estudis de cartografia històrica i de les fonts documentals. En tot cas, sempre esdevé necessari tornar a les fonts escrites, gregues i llatines, a fi de cercar noves precisions o reinterpretacions dels textos.
Estructura del congrés i participació
Com a novetat respecte a les edicions anteriors, enguany es tracta d’un congrés amb un programa tancat que consistirà en 19 ponències sobre les xarxes marítimes portuàries dels principals ports romans a l’Atlàntic i al Mediterrani, tant fluvials com marítims; a càrrec d’especialistes de diferents països i centres de recerca europeus.
Consulta aquí el programa complet.
El congrés es desenvoluparà al llarg dels dies 24, 25 i 26 (matí i a la tarda). El dissabte 27 de novembre s’han programat diverses sortides culturals a l’entorn del port de Tarragona (visita al Museu del Port, a la Sala d’exposició del MNAT i una passejada marítima, entre altres).
→ El congrés comptarà amb totes les mesures sanitàries per evitar la propagació de la covid.19, segons les directrius que marquin el PROCICAT i la URV al proper mes de novembre.
Organitzat per:
Comitè científic:
Amb la col·laboració de:
Serveis Territorials d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, Museu d’Història de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Museus Diocesans de Tarragona, Reial Societat Arqueològica de Tarragona (RSAT).
Amb el suport de:
Fundació Privada Mutua Catalana, Ajuntament de Tarragona, Port de Tarragona, Diputació de Tarragona, FIATC i el projecte europeu EuroTech (URV/ICAC).