Avui hem publicat al canal YouTube de l’ICAC l’audiovisual del projecte Tarracròpolis, que es pot visitar també a la sala museogràfica permanent del Museu Bíblic Tarraconense.
La Sala Tarracròpolis és un espai d’interpretació històrica ubicat al Museu Bíblic Tarraconense que ens permet fer un recorregut de vint-i-tres segles d’història i conèixer l’evolució històrica de la Part Alta de Tarragona i, en concret, de la Casa dels Concilis, on es documenten estructures des d’època romana fins a un refugi antiaeri de la Guerra Civil Espanyola.
La Tarragona romana, la medieval i la contemporània se superposen i permeten establir un relat per aprofundir en el coneixement de la història i el patrimoni de la ciutat.
El projecte, que ha comptat amb el suport de diverses institucions i entitats, té encara potencial per créixer, ja que a deu metres sota terra s’hi amaguen més de 100 metres de galeries laberíntiques d’un refugi de la Guerra Civil perfectament conservat i que va arribar a acollir 700 persones.
Tarracròpolis és des del passat desembre de 2020 un nou espai per a visitar i conèixer el patrimoni històric de Tarragona. S’ubica a l’interior del Museu Bíblic Tarraconense i consta d’un parell de sales que, a la pràctica, són un recorregut geològic, històric i arquitectònic per la història de 23 segles de la ciutat.
Tarracròpolis és el resultat de més de vint anys d’investigacions de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Bíblic Tarraconense. A banda, també hi han col·laborat el Consell Comarcal del Tarragonès, la Diputació de Tarragona, el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona (COATT), l’Arquebisbat de Tarragona, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, i la Fundació Privada Mútua Catalana. El pressupost s’estima en uns 80.000 euros i ha requerit tres anys de treballs.
L’edifici on es troba la sala Tarracròpolis és un veritable palimpsest estructural: “és com si estiguéssim en un tall geològic i aquest tall ens donés totes les coordenades per interpretar l’evolució d’un espai”, explicà en l’acte d’inauguració Andreu Muñoz, director del MBT i un dels responsables científics del projecte.
Josep Maria Macias, investigador de l’ICAC i un dels responsables científics del projecte, va destacar que el projecte “esdevé un gran recurs pedagògic que posem a disposició de centres educatius i institucions, com una eina complementària en l’ensenyament de la història i el ric patrimoni de Tarragona”.
L’impuls de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología), va destacar Josep Maria Macias, ha estat decisiu per poder dota el projecte Tarracròpolis d’un espai museogràfic i pedagògic estable com a eina pedagògica i turística del futur, que ara està a disposició de la ciutadania.
En la part museogràfica de Tarracròpolis ha col·laborat el Museu Diocesà de Tarragona cedint algunes peces de la seva col·lecció, el Museu Sefardí de Toledo i, en el seu finançament, diferents institucions: el Consell Comarcal del Tarragonès, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología —Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades—, la Diputació de Tarragona, la Fundació Privada Mútua Catalana i el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona.
L’audiovisual està també disponible en castellà, amb subtítols en anglès.
Notícies relacionades:
«Tarragona inaugura «Tarracròpolis», un nou espai per a la interpretació històrica de l’acròpolis de la ciutat», ICAC, 15 de desembre de 2020.