Un nou article, publicat a la revista Journal of Archaeological Research, fa una revisió sobre els projectes de prospecció arqueològica al Mediterrani i explora possibles pràctiques convergents, metodologies comunes i oportunitats de futur.
post original al blog del GIAP
Durant les últimes dècades, la literatura sobre la prospecció arqueològica al Mediterrani ha posat l’èmfasi en la possible existència d’un conjunt de pràctiques propi de la zona. Això s’ha vist de manera favorable però també crítica per part de l’arqueologia regional, tant al mateix Mediterrani com en altres àrees.
El nou estudi fa un recull d’aquestes pràctiques de prospecció “a la mediterrània” i en fa una síntesi, que mostra com la prospecció arqueològica mediterrània comprèn, de fet, diverses tradicions regionals específiques. En general, aquestes tradicions tenen molt per oferir a debats més amplis en l’arqueologia a nivell mundial, particularment en allò referent al mostreig i disseny de la recerca, la interpretació de conjunts de superfícies i la integració de conjunts de dades complexes i multidisciplinàries.
L’article Survey Archaeology in the Mediterranean World: Regional Traditions and Contributions to Long-Term History s’enfoca especialment a la prospecció de superfície com un mitjà per a documentar patrons d’assentament a llarg termini i a diverses escales. Seria útil, també, per aproximar-se a les metodologies pròpies de l’arqueologia a nivell regional i per establir un camí per a la interpretació dels paisatges del passat. Més específicament, els estudis de prospecció de paisatges mediterranis proporcionen dades comparatives i estratègies de recerca d’interès per a múltiples temes d’importància a nivell global, inclosa l’ecologia humana, la demografia, la dinàmica urbà-rural o els efectes del colonialisme.
Les dades sobre prospecció arqueològica que estudia l’article es van recollir a través d’una enquesta en línia adreçada a investigadors i grups de recerca i vinculada a la base de dades de la galeria de projectes de recerca Fieldwalker.org.
Aquesta revisió és el resultat d’una col·laboració entre Alex R. Knodell (Carleton College), Thomas P. Leppard (Universitat Estatal de Florida) i els investigadors del grup GIAP de l’ICAC Toby C. Wilkinson i Hèctor A. Orengo.
Llegeix l’article:
Knodell, A. R.; Wilkinson, T. C.; Leppard, T. P.; Orengo, H. A. “Survey Archaeology in the Mediterranean World: Regional Traditions and Contributions to Long-Term History”, Journal of Archaeological Research 116 (2022), https://doi.org/10.1007/s10814-022-09175-7.
Aquest treball ha rebut finançament de l’Agencia Estatal de Investigación, Ramón y Cajal (RYC-2016-19637); Carleton College; European Research Area, Marie Curie Actions (H2020-MSCA-IF-2018, 840892); i la Florida State University.