L’ICAC participa de nou al congrés anual de l’associació EAA (European Association of Archaeologists), en la coordinació de tres sessions.
El congrés celebra enguany la seva 29a edició, que tindrà lloc a Belfast (Irlanda del Nord), del 30 d’agost al 2 de setembre de 2023. La conferència, no obstant, tornarà a ser totalment híbrida.
El Comitè Científic del congrés va obrir el període de recepció de propostes per a configurar els continguts de les sessions i acabar de configurar el calendari del congrés. El termini per a presentar propostes finalitza el proper 9 de febrer de 2023!
Quatre investigadores vindulades a l’ICAC participen en l’organització de tres sessions de la 29a edició del congrés anual de l’EAA
L’esdeveniment està organitzat pel Departament d’Arqueologia i Paleoecologia de la School of Natural and Built Environment de la Queen’s University (Belfast), en col·laboració amb Visit Belfast, Tourism Northern Ireland i l’Ajuntament de Belfast, i amb el suport de diversos socis de l’illa d’Irlanda.
Els temes del congrés anual de l’EAA, tal com els defineix el Comitè Científic, incorporen la diversitat de membres de l’associació i el caràcter multidimensional de la pràctica arqueològica, inclosa la interpretació arqueològica, la gestió del patrimoni i la política del passat i del present.
Quatre investigadores vindulades a l’ICAC participen en l’organització de tres sessions de la 29a edició del congrés anual de l’EAA. Es tracta de les sessions 202, 303 i 730.
Session #202: Using Earthen Architecture as an Excuse: Productive and Social Practices in Prehistoric and Protohistoric Building
Marta Mateu Sagués, investigadora Beatriu de Pinós a l’ICAC, i María Pastor Quiles (UA), investigadora adscrita a l’ICAC, organitzen aquesta sessió, juntament amb Lucía Ruano (Univ. Complutense de Madrid), Alejandra Sánchez Polo (Univ. de Salamanca) i Pierre Péfau (Univ. Toulouse Jean Jaurès – TRACES UMR 5608).
Deadline: February 9, 2023
Extended deadline: February 13, 2023
https://www.e-a-a.org/EAA2023/Home/EAA2023
Contact: m.pastor@ua.es
This session aims to tackle the archaeological detection and study of productive and social activities and practices involved in building processes during prehistoric and protohistoric times. For this we acknowledge the central role of studying earthen architectural remains and structures and all the information they may contain, also about other building components. At the same time, we intend to use earthen architecture as an excuse to explore the whole range of building materials available, such as wood, wattle, grass, stone, etc.
…
Full Call for Papers #s202 – 303
Session #303: Unsolved Case Studies of Earthen Architectural Remains: A Workshop to Share Experiences
Aquesta sessió es pot considerar una sessió complementària a la sessió #202. Pretén ser un taller pràctic on els investigadors i les investigadores que hi participin comparteixin els materials arqueològics que portin i provin de resoldre conjuntament els dubtes que hagin sorgit a la Sessió teòrica 202.
Full Call for Papers #s202 – 303
Tanmateix, també es poden acceptar altres propostes que no estiguin incloses a la sessió teòrica. No es vol posar el focus únicament en la Prehistòria o la Protohistòria, sinó que s’accepten treballs de qualsevol època sempre que el material presentat sigui terra crua: identificació de materials de terra (des d’una visió macroscòpica fins a un enfocament microscòpic, incloent XRD, XRF, FTIR, petrologia, etc.), i parant atenció a les empremtes, decoració i composició a fi d’entendre les diferents tècniques constructives.
Deadline: February 9, 2023
Extended deadline: February 13, 2023
https://www.e-a-a.org/EAA2023/Home/EAA2023
Contact: m.pastor@ua.es
Session #730: Interdisciplinary Perspectives into Roman Commerce, Economy and the Acquisition of New Tastes during the Roman Period from the 4th Century BC Onwards
Les investigadores MSCA Federica Maria Riso i Patricia Vandorpe, ambdues membres del grup de recerca GIAP a l’ICAC, organitzen la sessió 730, juntament amb Valentina Limina (Univ. Catòlica de Lovaina). La seva crida està oberta a diversos tipus de recerques sobre el comerç romà, sense restriccions cronològiques o geogràfiques.
From the 4th century BC onwards, the expansion of the Roman Empire, eventually, over large parts of Europe had a significant impact on society. The creation of a new transport network and the emergence of cities were two of the most important and lasting changes brought about. As Rome expanded and developed contacts with other cultures far beyond the Mediterranean, new tastes and social practices were also acquired, often manifested in material culture. This session aims to explore Roman commerce and economy through different lines of evidence (e.g. archaeobiological remains, ceramics, inscriptions, landscape archaeology etc.). In addition, it aims to investigate the role of the ancient transport network in the process of urbanisation and/or the acquisition of new ‘tastes’.
Deadline: February 9, 2023
Extended deadline: February 13, 2023
https://www.e-a-a.org/EAA2023/Home/EAA2023
Contact: friso@icac.cat