La domus, la casa romana, serà objecte d’estudi i anàlisi al sisè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal, que es celebra el 23 i 24 de novembre al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona.
La trobada servirà per exposar els projectes de recerca conjunts que estan desenvolupant les capitals provincials romanes: Mèrida, Còrdova, Cartagena i Tarragona.
Durant dos dies, investigadors i investigadores d’universitats de Múrcia, Alacant, Còrdova, Sevilla, Braga (Portugal), Pescara (Itàlia), de la pròpia URV i de l’ICAC-CERCA explicaran models d’arquitectura domèstica a l’entorn de la Mediterrània.
El congrés es va presentar el passat dijous, 16 de novembre, amb Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia per la URV i investigador de l’ICAC-CERCA, i Josep Maria Palet, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA).
Ruiz de Arbulo ha remarcat la importància de la casa romana per conèixer “com la era la vida quotidiana, l’organització social, les formes de vida i els rituals entre el segle II a.C i el segle IV d.C”, però també la decoració, els paviments i les pintures murals.
A Tarragona no s’ha conservat cap domus sencera perquè la majoria estaven a la Part Baixa que es va urbanitzar el segle XIX, però hi hem trobat elements parcials i petits que ens ajuden a explicar com eren aquestes cases, Ruiz de Arbulo.
Palet va destacar que el congrés situa de nou Tarragona com a “capital internacional de l’arqueologia clàssica” i ha posat en valor la tasca conjunta de totes les institucions i entitats vinculades al patrimoni que participen al comitè científic de Tarraco Biennal.
Tot el programa de la trobada es pot consultar a la web del congrés Tarraco Biennal.
Tríptic del congrés
El congrés Tarraco Biennal és una iniciativa que va arrencar el 2012 la Fundació Privada Mútua Catalana amb la voluntat de situar Tarragona com a capital de la recerca i els estudis científics en matèria d’arqueologia. Ara, la direcció dels congressos recau en la URV i l’ICAC en el si d’una comissió científica formada per totes les institucions de la ciutat relacionades amb l’arqueologia i el patrimoni: el Museu d’Història de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Arquebisbat de Tarragona.
La present edició compta amb el patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana, l’Ajuntament de Tarragona, el Port de Tarragona i l’entitat FIATC Seguros.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució catalana amb vocació internacional, puntera en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Som CERCA!