El Centre de Documentació i Biblioteca de l’ICAC ha posat en marxa un nou espai web dedicat a la ciència oberta, amb l’objectiu de facilitar l’adopció de pràctiques de ciència oberta per part del seu personal investigador.
A través d’aquest nou espai, l’ICAC promou la importància de compartir i gestionar les dades de recerca seguint els principis FAIR i proporciona consells, accés a eines i serveis a disposició de la comunitat investigadora.
Per exemple, des del web es pot consultar i descarregar el Protocol per a la gestió de dades de recerca de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), aprovat el 2021, i també diverses guies i manuals per a l’elaboració de plans de gestió de dades, amb les necessitats específiques de l’àmbit de l’arqueologia clàssica.
A més, el web inclou l’enllaç a CORA. eiNa DMP, que agilitza la creació de plans de gestió de dades, i al CORA. Research Data Repository (CORA.RDR), que té per missió augmentar l’eficiència i la transparència de la recerca gràcies a una difusió ràpida dels datasets i de facilitar-ne la seva reutilització. Ambdós recursos estan gestionats pel CSUC.
Consulta aquí l’espai Open Science ICAC.
Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia de ciència oberta de l’Institut, amb què ja s’han dut a terme diverses accions, des de 2018, i que vol contribuir a fer la ciència més accessible, transparent, inclusiva i equitativa; brindant beneficis tant per al personal investigador com al públic en general.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, i està especialitzat en la recerca i formació avançada en arqueologia clàssica. Som CERCA!