Riba-roja ha presentat el Pla director del jaciment visigot de València «la Vella».
Aquest dimarts, la Sala Noble del Castell de Riba-roja de Túria ha acollit la presentació del Pla Director del jaciment visigot de València «la Vella», amb les intervencions de l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, la regidora de Turisme i Patrimoni, Esther Gómez i Josep Maria Macias, investigador de l’ICAC i director del projecte.
L’objectiu futur del Pla director de València «la Vella» és consolidar la zona com un gran parc arqueològic que acostia la ciutadania aquest immens tresor monumental i històric.
La primera a intervenir fou la regidora de Turisme i Patrimoni, Esther Gómez, qui ha contextualitzat la presentació del Pla director que permet establir el marc d’actuació de tots els agents que intervenen en el treballs arqueològics que dirigeix l’ICAC al jaciment arqueològic des de 2016.
Josep Maria Macias va exposar en quin punt es troben actualment les intervencions arqueològiques i va repassar els resultats aconseguits fins ara amb les diferents campanyes que s’hi han dut a terme i en què han participat arquitectes, arqueòlegs, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria (amb l’Àrea de Patrimoni i Turisme) i que ha comptat amb el finançament del consistori, de la Diputació de València i de la Generalitat Valenciana.
L’assentament de València «la Vella» ens pot explicar com foren les ciutats premedievals, que estaven a mig camí entre l’Imperi Romà i l’Edat Mitjana, amb estructures militars com la gran muralla que rodeja aquest jaciment, va assenyalar l’investigador de l’ICAC Josep Maria Macias.
Macias ha remarcat la importància d’aquest jaciment a la historiografia valenciana d’època antiga, i de la seva potencialitat com a recurs turístic, educatiu i territorial. Aquesta ciutat visigoda capitalitzarà l’oferta cultural del municipi i té voluntat de ser un projecte educatiu a llarg termini.
“A València «la Vella» cada any es descobreixen noves restes arqueològiques, com monedes, un forn de vidre o parts de la muralla, que van canviant la nostra història”, Robert Raga.
El Pla director del jaciment visigot de València «la Vella» estableix les línies de treball en base a diferents nivells interrelacionats: científic, museogràfic, educatiu, arquitectònic i urbanístic; i marca les directrius científiques i museogràfiques per a la posada en valor del jaciment, ja que en un futur es pretén consolidar la zona com un gran parc arqueològic que acosti a la ciutadania aquest immens tresor monumental i històric que és València «la Vella».
L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, va ser l’encarregat de tancar l’acte i ha aprofitat per agrair a totes les persones que estan treballant en el projecte, “tant des de la investigació científica com la part de divulgació, per posar en valor el jaciment i donar-lo a conèixer a la comunitat, perquè tothom pugui conèixer aquesta gran ciutat d’època visigoda, que va tenir una gran rellevància a la història de València”.
Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria, va destacar el punt de referència que és Riba-roja en la cultura visigoda, ja que al terme municipal existeixen dos jaciments: València «la Vella» i Pla de Nadal.
Des de l’Ajuntament de Riba-roja, juntament amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, la Diputació de València i la col·laboració de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, del 3 al 21 de juliol s’ha convocat el VI Curs d’Aqueologia Cristiana i Visigoda al jaciment de València «la Vella», que ofereix una activitat formativa orientada específicament a l’arqueologia tardoantiga, la seva cultura material i la seva problemàtica històrica. Adreçat a estudiants d’arqueologia, el programa del curs que alternarà l’excavació del jaciment amb feines de rentat, siglat i catalogació de les restes trobades, visites a jaciments tardoantics de la zona i algunes conferències sobre aspectes del món visigot i cristià.
Des de 2016, es pot consultar una col·lecció d’onze models 3D del jaciment de València «la Vella» a la plataforma Sketchfab:
Notícies relacionades:
Nova edició del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda a València «la Vella»: inscripció oberta!, ICAC, 13 de març de 2023.
«Els darrers treballs arqueològics al jaciment visigot de València “la Vella” descobreixen restes d’un gran pou d’aigua que podria connectar amb el riu Túria per a consum humà», ICAC, 26 de setembre de 2022.
«El jaciment de València “la Vella” acollirà un gran parc arqueològic amb activitats científiques, museogràfiques, educatives i turístiques», ICAC, 21 de juny de 2022.
«Riba-roja de Túria presenta el Plan Director de València “la Vella”», Levante, el mercantil valenciano, 17 de juny de 2022.
«Riba-roja de Túria presenta el Plan Director de València “la Vella”», web de Turisme i Patrimoni de Riba-roja de Túria, 17 de juny de 2022.
«Nova edició del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda a València “la Vella”», ICAC, 5 de maig de 2022.
«València «la Vella»: una ciutat visigoda desconeguda al costat de la línia del metro», ICAC, 28 de febrer de 2022.