La jornada “Un dia a Tarraco” es consolida amb èxit a la graella del Festival Tarraco Viva, amb un conjunt d’activitats adreçades a estudiants de secundària i batxillerat que organitza l’Associació de Professorat de Clàssiques de Catalunya (APLEC).
La jornada Un dia a Tarraco va acollir, el passat divendres 19 de maig, a les 12.30 h, l’acte de lliurament de la XII edició dels premis del Concurs Odissea, un concurs de cultura clàssica que es fa a tot Espanya i que, a Catalunya, coordina l’assocació APLEC (Associació de Professorat de Llengües Clàssiques de Catalunya). Enguany va comptar amb la participació de 473 grups d’arreu de Catalunya, amb un total de més de 1.000 alumnes de segon cicle d’ESO i batxillerat.
Van assistir a l’acte 550 estudiants de 28 instituts de Catalunya, acompanyats dels seus professors i professores.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) és un dels patrocinadors del concurs, juntament amb la Secció Catalana de la SEEC (Sociedad Española de Estudios Clásicos), la Societat Catalana d’Estudis Clàssics de l’IEC, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Centre Iberia Graeca. El concurs compta també amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics, la Revista Auriga, l’equip ICE de la UAB, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Editorial Casals. Han presidit l’acte Jordi Giramé i Magí Seritjol, del festival Tarraco Viva; Xavier Yáñez, cap del Servei de Currículum de Secundària i Batxillerat de la Generalitat de Catalunya; Txell Blay i Xavi Tresserra, de l’APLEC de Clàssiques; i Josep Maria Palet, director de l’ICAC.
Magí Seritjol, director del Festival Tarraco Viva, va adreçar unes paraules als assistents i els va encoratjar a deixar-se seduir pel món clàssic, el llegat de la cultura romana a Tarraco i el valor de les humanitats. Va agrair també el suport dels professors i professores d’institut al projecte Un dia Tarraco que, en la seva segona edició, ha superat l’èxit de convocatòria de la prova pilot, amb més de 750 inscripcions.
Finalment, van assistir a l’acte prop de 550 estudiants de 28 instituts de Catalunya. Un èxit de convocatòria remarcable que fa evident l’interès de la cultura clàssica entre el jovent i l’important paper que el festival Tarraco Viva pot dur a terme en l’àmbit educatiu.
La jornada Un dia a Tarraco revalida l’èxit de convocatòria, amb més de 750 inscripcions.
En la dinàmica de lliurament dels premis del Concurs Odissea 2023 hi va haver mostres enjogassades, per part del públic, de felicitació i enhorabona als equips guanyadors. Una jornada molt alegre, doncs, que va començar amb una gimcana epigràfica i que va continuar amb un espectacle de recreació històrica sobre les legions romanes. A més, els alumnes inscrits a la jornada “Un dia a Tàrraco” van gaudir de diverses recreacions històriques teatralitzades en l’activitat “Monuments de Tàrraco”, enguany a l’amfiteatre i a la muralla.
Una passejada epigràfica exclusiva per als grups guanyadors
En la XII edició dels premis del Concurs Odissea i la tornada a la normalitat després de les restriccions sanitàries per la pandèmia, l’ICAC va oferir als grups guanyadors una activitat ben especial: una passejada epigràfica per la Part Alta de Tarragona, a càrrec de dos membres del grup de recerca ArPA-LIRA de l’ICAC i amb l’acompanyament de la tècnica de transferència Ada Richaud.
La passejada, amb el títol “De la lletra i de la pedra. Itinerari del llatí epigràfic, monumental i patrimonial de l’antiga Tarraco”, va acompanyar els estudiants i els seus professors per diversos punts d’interès dels carrers de la Part Alta de Tarragona que permetien reflexionar sobre els personatges històrics de Tarraco, la seva interpretació en clau de gènere, el paper de les classes socials a l’època romana o la conservació dels pedestals (desgast, graffitti…) i el patrimoni cultural a la ciutat.
Els equips premiats en la XII edició dels premis del Concurs Odissea han estat:
- 1r premi. Equip Carthago Delenda Est. Institut Can Planas, Barberà del Vallès
- 2n premi. Equip Algolacnia. Institut Ronda, Lleida
- 3r premi. Equip ΠΆΝΤΑ ΡΕΙ ΟΥΔΕ ΜΕΝΈΙ. Institut Montserrat, Barcelona
- 4t premi. Equip Les Atenes. Institut Marianao, Sant Boi de Llobregat
- 5è premi. Equip Los argonautas prime. Escola Closa, Barcelona
- 6è premi. Equip Pasifaes. Institut Moianès, Moià
L’enhorabona a tots plegats!
Curiosament, l’equip guanyador del primer premi del concurs estava format per dos nois, mentre que la gran majoria d’alumnes d’estudis clàssics són noies. De fet, entre la vintena d’alumnes que han pujat a l’escenari a recollir els premis, hi havia només quatre nois.