S’ha obert el termini d’inscripció al VI Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda, que organitzen l’ICAC i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i que tindrà lloc del 3 al 21 de juliol de 2023 al jaciment de València «la Vella».
El VI Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda és una ocasió única de conèixer de més a prop la metodologia bàsica d’excavació i d’anàlisi arqueològica, però també de treballar en un jaciment molt especial, com és el de València “la Vella”.
El programa d’activitats combina diàriament el treball de camp al jaciment amb tasques de tractament i anàlisi de resultats, així com diverses activitats paral·leles (sessions teòriques i visites a jaciments de l’entorn). El curs ofereix una activitat formativa orientada específicament a l’arqueologia tardoantiga, la seva cultura material i la seva problemàtica històrica.
Del 3 al 21 de juliol, el curs alternarà l’excavació del jaciment amb feines de rentat, siglat i catalogació de les restes trobades, visites a jaciments tardoantics de la zona i algunes conferències sobre aspectes del món visigot i cristià.
Consulta el programa del curs
Informació pràctica:
- Nombre de places: 12 estudiants d’arqueologia (grau o postgrau). Hi ha tres places reservades per a estudiants de la Universitat de València.
- Termini d’inscripció: fins el 7 de maig de 2023
- Quota d’inscripció: 100 € (inclou assegurança, allotjament complet i manutenció en els dies de treball).
- Material: cada estudiant ha de dur botes de seguretat, guants i gorra o barret. També, complements de protecció solar, antimosquits i roba de llit (i productes per a la seva neteja).
- Cal tenir present que es tracta d’una activitat a l’aire lliure durant el mes de julio, en un entorn amb molta humitat.
Fitxa d’inscripció al curs (enviar per correu electrònic a activitats@icac.cat)
Termini d’inscripció obert fins el 7 de maig de 2023
El jaciment de València «la Vella»:
València «la Vella» és un jaciment d’època visigoda del municipi de Riba-roja de Túria situat a uns 16 km de la ciutat de València. És un enclavament emmurallat situat dalt d’un turó en una ubicació espectacular sobre el riu Túria, a uns 2 km del palau de Pla de Nadal i dins del Parc Natural del riu Túria.
Des de 2016, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria (Camp de Túria, València) hi promou un projecte de recerca arqueològica i de conservació i difusió patrimonial desenvolupat per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (sota la direcció de l’investigador Josep Maria Macias) i que compta també amb el suport de la Diputació de València i de la Generalitat Valenciana.
València «la Vella» és una fundació ex novo que destaca per unes muralles que voregen un turó fluvial de 20/40 m d’alçada i que es troben reforçades per nombroses torres.
El jaciment es coneix des del segle XIV i, en part pel seu nom, s’havia associat a un assentament preromà i romà: Pallantia. Unes excavacions dels anys setanta del segle passat, motivades per una destrucció parcial del jaciment, demostraren una cronologia tardoantiga.
Durant dècades, València «la Vella» es va quedar allunyada de tot interès científic. Avui dia és encara una ciutat desconeguda i sense nom. És un jaciment arqueològic per descobrir, tot i que les excavacions constaten fermament la seva vàlua i potencialitat cultural i rellevància històrica. Es tracta d’una ciutat visigoda aixecada «sobtadament» a 16 km de Valentia, durant la segona meitat del segle VI i dominant la via fluvial del riu Túria.
Des de 2016, es pot consultar una col·lecció d’onze models 3D del jaciment de València «la Vella» a la plataforma Sketchfab:
En el marc del projecte de recerca coordinat per l’ICAC, s’han efectuat set campanyes arqueològiques al jaciment. Les quatre primeres estigueren integrades en les diferents edicions del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda, on participaven cada any una vintena d’estudiants i llicenciats d’arreu del país. Les edicions de 2020 i 2021 van seguir una dinàmica diferent degut a la situació provocada per la pandèmia.
Notícies relacionades
«Els darrers treballs arqueològics al jaciment visigot de València “la Vella” descobreixen restes d’un gran pou d’aigua que podria connectar amb el riu Túria per a consum humà», ICAC, 26 de setembre de 2022.
«El jaciment de València “la Vella” acollirà un gran parc arqueològic amb activitats científiques, museogràfiques, educatives i turístiques», ICAC, 21 de juny de 2022.
«Riba-roja de Túria presenta el Plan Director de València “la Vella”», Levante, el mercantil valenciano, 17 de juny de 2022.
«Riba-roja de Túria presenta el Plan Director de València “la Vella”», web de Turisme i Patrimoni de Riba-roja de Túria, 17 de juny de 2022.
«Nova edició del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda a València “la Vella”», ICAC, 5 de maig de 2022.
«València «la Vella»: una ciutat visigoda desconeguda al costat de la línia del metro», ICAC, 28 de febrer de 2022.