La sisena edició de la reunió científica internacional Tarraco Biennal es celebrarà els dies 23 i 24 de novembre, a Tarragona.
L’arquitectura domèstica serà la protagonista central de l’acte, que porta per lema: «Domus. L’àmbit domèstic urbà com a factor de canvi cultural. Models i adaptacions del Mediterrani a l’Atlàntic».
El catedràtic d’Arqueologia i investigador de l’ICAC, Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC) ha destacat que la trobada científica vol “analitzar els canvis que experimenten les societats de la península Ibèrica quan arriben els romans i apareixen nous models de residència i un nou model de relació social”. Aquesta “nova forma de viure” té lloc entre el segle II aC i el segle I dC.
L’arquitectura domèstica serà la protagonista de la VI Tarraco Biennal
Entre les ponències del programa agafa protagonisme el cas específic de Tarraco, però també el d’Empúries, la vall de l’Ebre i el Maresme, i els casos d’altres grans ciutats d’Hispània, com Mèrida, Còrdova i Cartagena, així com les cases itàliques originals. Hi haurà una vintena de ponències que mostraran les últimes recerques en aquest camp, amb la participació d’investigadors d’Espanya, Itàlia i Portugal s d’Italia i Portugal i amb representació de totes les capitals provincials romanes de la península Ibèrica.
Consulta aquí el programa de la VI Tarraco Biennal.
La reunió científica Tarraco Biennal destaca com a “cita acadèmica de referència amb projecció internacional” i que aplega totes les institucions i entitats implicades en la conservació i difusió del patrimoni de Tarragona. La primera reunió va tenir lloc fa onze anys, a iniciativa de la Fundació Privada Mútua Catalana, i les successives edicions s’han convocat regularment cada dos anys, també durant la pandèmia. Enguany es preveu, també, la publicació de les actes de la reunió científica per al 2024.
La domus, la casa romana, no era únicament el reflex de la societat i de la família habitant, sinó que es dissenyava per a albergar una sèrie de rituals que regien la vida dels antics romans i la seva quotidianeitat.
L’arquitectura de les cases reflectia aquests processos i ho podem observar en els registres arqueològics. Totes les famílies romanes, independentment de la seva ubicació a l’Imperi, compartien costums similars que es manifestaven a través d’activitats familiars com la salutatio, el convivium i els cultes a deïtats familiars. Això es traduïa en l’organització dels espais i les decoracions de les cases.
Inscripció gratuïta, aquí: https://tarracobiennal.com/6cong/inscripcions_ca.php
El congrés Tarraco Biennal és una iniciativa que va arrencar el 2012 la Fundació Privada Mútua Catalana amb la voluntat de situar Tarragona com a capital de la recerca i els estudis científics en matèria d’arqueologia. Ara, la direcció dels congressos recau en la URV i l’ICAC en el si d’una comissió científica formada per totes les institucions de la ciutat relacionades amb l’arqueologia i el patrimoni: el Museu d’Història de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Arquebisbat de Tarragona.
La present edició compta amb el patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana, l’Ajuntament de Tarragona, el Port de Tarragona i l’entitat FIATC Seguros.
Consulta tota la informació al web de la VI Tarraco Biennal.
Premi Patrimoni Mundial concedit per l’Ajuntament de Tarragona
L’activitat científica Tarraco Biennal va ser distingida el 2022 amb el Premi Patrimoni Mundial que concedeix l’Ajuntament de Tarragona. El guardó reconeix aquelles accions que hagin permès la conservació, preservació i difusió del patrimoni de la ciutat. L’any passat, a més, va coincidir amb l’aniversari de la declaració de la UNESCO al conjunt de Tarraco.