A finals de novembre, la Dra. Alexandra Livarda, investigadora principal del projecte I+D DarkAegean (The agricultural economy of the Aegean ‘Dark Ages’ through machine learning-powered 3D cereal grain morphometrics, PID2022-139907NB-I00), va visitar l’equip d’agrònoms col·laboradors liderat pel Dr. Ioannis Mylonas a Thermi (Tessalònica, Grècia). Els investigadors van visitar els camps i van revisar els treballs del nou any de cultius de blat nu a les instal·lacions de ELGO-DIMITRA.
Aquest serà el segon any de cultiu experimental d’una sèrie de varietats tradicionals de blat nu (en anglès, “free-threshing wheat”), amb diferents combinacions de règims de reg i adobament, amb l’objectiu de crear una nova eina metodològica per identificar règims agrícoles a partir de la forma dels grans, amb aplicació en arqueologia.
La Dra. Livarda i el Dr. Mylonas també van tenir l’oportunitat de revisar els nous instruments adquirits aquest any per mesurar les característiques de les plantes i els grans cultivats experimentalment i, el més important, de plantar les ‘llavors’ per a la següent fase de la seva col·laboració!
The project DarkAegean. The agricultural economy of the Aegean Dark Ages through machine learning-powered 3D cereal grain morphometrics (PID2022-139907NB-I00) is funded by MCIN/AEI /10.13039/501100011033/ and by “FEDER Una manera de hacer Europa”.
Notícies relacionades:
«2nd Year of experimental cultivations of free-threshing wheat: archaeobotanical and agronomic synergies», GIAP website (ICAC), 5 de desembre de 2024.
«Nova temporada de cultius experimentals a Grècia!», ICAC, 15 de febrer de 2024.
«New season of experimental cultivations!», GIAP (ICAC), 14 de febrer de 2024.
«El GIAP clou amb èxit el segon any de collita dels cultius experimentals d’ordi a Grècia», ICAC, 30 de juliol de 2022.
«Comença la collita! Segon any de cultius experimentals a Grècia», ICAC, 4 de juliol de 2022.
«Un projecte GIAP amb cultius experimentals permetrà la creació d’una nova eina metodològica per a la investigació de l’agricultura en el passat», ICAC, 4 de juliol de 2022.
«Toquem Pedra! Arqueobotànica: el que expliquen les llavors antigues». Amb Alexandra Livarda, Tarragona Ràdio, 25 de maig de 2022.
«A la Festa de la Ciència de Barcelona, conreem el coneixement amb l’arqueobotànica!», ICAC, 13 de juny de 2023.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.