Teresa Buey s’incorpora a l’ICAC per finalitzar la seva tesi doctoral al grup de recerca ArPA-LIRA.
Ens complau anunciar la incorporació de Teresa Buey al nostre centre en aquesta etapa clau de la seva trajectòria investigadora. La Teresa arriba per culminar la seva tesi doctoral, un projecte innovador centrat en l’ús de les roques ornamentals de color com a suport epigràfic al centre i nord-est de la Hispania Citerior.
Aquesta recerca, que combina metodologia arqueològica i epigràfica, ofereix una nova perspectiva sobre l’ús del marmora de color en la societat romana, analitzant-ne el simbolisme, la distribució i la importància en la transmissió de missatges de poder i prestigi. El projecte de tesi porta per títol «El marmor de color como soporte epigráfico. Uso, difusión y simbolismo en los conventus Tarraconensis, Caesaraugustanus y Cluniensis».
Graduada en Història per la Universitat de Saragossa, Buey va cursar el màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-UAB-ICAC) entre el 2017 i el 2019. La seva decisió de venir a Tarragona va estar motivada per l’especialització del programa en arqueologia romana, l’oportunitat de fer una estada Erasmus (que va realitzar a Roma) i les perspectives que oferia el programa PIR (Programa d’Iniciació a la Recerca) de l’ICAC.
És amb aquest programa que, durant el màster, va treballar en el TFM amb l’equip de la Dra. Diana Gorostidi (URV-ICAC), treball que li va valer el Premi Maria Helena Maseras de la Universitat Rovira i Virgili (dedicat a la promoció de la perspectiva i els estudis de gènere en la docència i en la recerca) i va culminar amb la publicació del llibre De svo dedit: Dones i promoció de monuments honorífics a Tàrraco, on explorava el paper de les dones com a promotores de pedestals honorífics a la Tàrraco imperial. Una gran fita!
El llibre De svo dedit és fruit d’un moment de maduresa en els estudis de gènere a l’antiga Roma, però també de la recerca epigràfica de Tàrraco, i probablement haurà de ser considerat entre les aportacions més destacades sobre la recerca de la dona romana a Hispània”, Diana Gorostidi
Després del màster, Teresa Buey va treballar com a arqueòloga professional, participant en excavacions a jaciments emblemàtics com la ciutat romana de Segòvia. El 2021, va obtenir una beca FI (Formació de Personal Investigador) de la Generalitat de Catalunya, que li ha permès avançar significativament en el seu projecte de tesi doctoral, al qual es dedica plenament des d’aquest any amb un contracte de recerca a l’ICAC.
Buey combina una exhaustiva revisió bibliogràfica i gràfica amb el treball d’autòpsia epigràfica (l’estudi directe de les peces in situ) en museus i col·leccions.
El seu projecte de tesi se centra en les roques ornamentals de color utilitzades com a suport epigràfic. Tot i que els estudis sobre materials lapidis han guanyat rellevància en els darrers anys, el seu ús com a suport per a inscripcions epigràfiques és encara un camp emergent. El seu objectiu és elaborar un catàleg inèdit que permeti identificar l’origen dels materials, establir cronologies d’ús i analitzar el seu context arqueològic i socioeconòmic.
El projecte també explora com l’ús de marmora de color reforçava els missatges epigràfics. Aquests materials sumptuosos no només eren una mostra de poder i luxe, sinó que també destacaven per l’impacte visual que oferien. Per a reforçar els resultats del seu treball, Teresa Buey ha visitat també col·leccions a Itàlia (incloent-hi Pompeia i ciutats d’Umbria) per fer una comparativa entre els usos d’aquests materials a la península Itàlica i a Hispània. Això li ha permès aprofundir en les connexions comercials, els patrons d’ús i les influències culturals entre ambdues regions.
A l’ICAC, Teresa Buey forma part del grup de recerca ArPA-LIRA (Arqueologia de les Produccions Artístiques, Literàries i Iconogràfiques i la seva Recepció de l’Antiguitat als nostres dies, 2021 SGR 01365), amb qui ja ha col·laborat en diversos projectes, entre els quals destaca el projecte SULMARE, liderat per Diana Gorostidi (URV-ICAC). Aquesta connexió ha enriquit la seva perspectiva i ha reforçat la interdisciplinarietat del seu treball.
Amb la seva experiència, dedicació i visió innovadora, estem segurs que la Teresa farà una contribució destacada als estudis epigràfics i a la recerca de l’ICAC. Benvinguda al centre!
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.