Jordi Oliver Vert, membre de la Unitat d’Estudis Arqueomètrics de l’ICAC-CERCA, ha estat guardonat amb la Beca Francesc Eiximenis 2024.
L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Diputació de Girona han acordat atorgar les Beques de Recerca Francesc Eiximenis 2024 als següents estudis:
- «La decoració marmòria a les vil·les romanes de les comarques de Girona», presentada per l’investigador Jordi Oliver (ICAC-CERCA).
- «El cicle de la vida de l’Edifici 1 del Turó de Vilanera. Estudi arquitectònic, funcional i simbòlic d’una construcció rural ibèrica», presentada per la investigadora Margalida A. Coll.
L’objectiu de l’ajut, que es convoca anualment, és incentivar l’estudi de les ciències socials i humanes i de les ciències naturals. Els investigadors guardonats disposen de 4.500 € i d’un any per a fer el treball des del moment de la concessió.
Els treballs han estat examinats per un jurat integrat per la Comissió de Seguiment constituïda en el marc de la XXI Trobades de Centres d’Estudis de les Comarques de Girona, i un representant de la Diputació de Girona.
En l’edició actual, els projectes, que d’acord amb les bases de la Beca han d’estar vinculats a les comarques gironines, es centraran en l’edat antiga i seran realitzats sobre la base de materials arqueològics.
L’estudi proposat per Jordi Oliver té l’objectiu de realitzar una aproximació a rutes comercials, tallers, modes artístiques i al nivell econòmic de les vil·les estudiades de les comarques gironines a partir de les produccions artístiques marmòries que les ornamentaven.
En el cas de la recerca proposada per Margalida Coll, l’objectiu és analitzar en detall un assentament que presenta un patró d’ocupació no conegut fins ara a l’àrea de l’Empordà.
Posteriorment, tots dos estudis seran presentats al cicle de ‘Converses Eiximenis’ que tenen lloc a la tardor a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona i que comptarà amb la participació de la investigadora Ramón y Cajal, y codirectora de la UEA de l’ICAC-CERCA, Anna Gutiérrez Garcia-Moreno.
Les Converses Eiximenis tenen com a objectiu presentar els treballs finalitzats i que han sigut mereixedors de les beques concedides en convocatòries anteriors.
Es tracta d’una activitat complementària a les beques i estan organitzades per l’Institut Ramon Muntaner, la Diputació de Girona, l’Institut de Recerca en Patrimoni Cultural, la Biblioteca Pública de Girona – Carles Rahola i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
Podeu consultar tota la informació relacionada amb la beca Francesc Eiximenis al següent enllaç: https://www.irmu.org/projects/bequesfrancesceiximeni
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.
Notícies relacionades:
«Jordi Oliver i Margalida Coll guardonats amb les Beques Francesc Eiximenis 2024», Institut Ramon Muntaner, 18 de juny de 2024.