L’acte de presentació ha estat un punt de trobada per a recordar i posar en valor el patrimoni cultural de Constantí, oferint alhora una visió rica i multidisciplinària de la història local.
El passat divendres, 27 de setembre, la plaça davant del Refugi de Constantí va acollir l’acte de presentació del número 40 de la revista Estudis de Constantí, una publicació anual que recull investigacions sobre aspectes històrics i socials del municipi.
La presentació va comptar amb la participació de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i del doctor Josep M. Macias, arqueòleg de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA), qui va ser l’encarregat d’introduir els continguts d’aquesta edició.
L’alcalde va obrir l’acte amb unes paraules commemoratives, anunciant que el pròxim any es preveu organitzar una celebració especial, ja que es compliran quaranta anys de la primera publicació dels Estudis de Constantí. També va voler retre homenatge al professor Theodor Hauschild, recentment traspassat, destacant la seva tasca fonamental en la recuperació i difusió del conjunt romà de Centcelles.
El doctor Macias, coordinador de l’equip de recerca en Arqueologia Tardoantiga i Cristiana i amb una àmplia trajectòria en l’estudi de la vil·la romana de Mas dels Frares a Constantí, va oferir una anàlisi detallada dels set articles que conformen aquest número.
Entre els temes destacats, hi ha una investigació sobre l’arribada de l’art romà, un estudi profund sobre la vil·la romana de Centcelles, així com altres treballs que aborden temàtiques com les capbrevacions eclesiàstiques, la immigració i la repressió franquista a Constantí.
Concretament, els articles d’aquest número 40 dels Estudis de Constantí són:
- Lluís Papiol Molné, “Quan van arribar van portar l’art romà”.
- Modesta Abras Carreras, “La vil·la romana de Centcelles. Un mosaic d’interpretacions”.
- Eugeni Perea Simón, “Capbrevacions eclesiàstiques: Constantí i Riudoms en les dinàmiques socials, culturals, agràries i protoindustrials del Camp de Tarragona (segles XVII-XVIII)”.
- Josep M. Grau Pujol, “Ressò de l’ètnia gitana a la premsa tarragonina: entre la marginalitat i la criminalitat (1861-1899)”.
- Joan Camós Cabecerán i Josep M. Grau Pujol, “Immigració del Camp de Tarragona a l’Hospitalet de Llobregat segons el padró d’habitants de 1910”.
- Josep Estivill Pérez, “La clausura de l’escola de les monges de Constantí (1936)”.
- Edgar Rodríguez López, “Repressió franquista. La Delegació Local de Falange a Constantí (1939-1972)”.
La revista Estudis de Constantí és una publicació de periodicitat anual que tracta qualsevol temàtica relacionada amb Constantí, en particular els estudis englobats en les ciències socials. Editada per l’Ajuntament de Constantí, es comença a publicar l’any 1985. Des del número 4 (1988) al 30 (2014) s’edita en coedició amb el Centre d’Estudis de Constantí. Tots els articles es poden consultar en format digital al repositori de Racó i Dialnet.